Sigara, en büyük sağlık sorunu

Dünyada her yıl 4 milyon insanın sigaradan hayatını kaybettiği, eğer gerekli tedbirler alınmazsa, bu sayının, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona ulaşacağı belirtiliyor.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Avrupalı kaşiflerin Kuzey Amerika'ya gidip, oranın yerli halkıyla barış çubuğu tüttürmesine kadar uzanan çok eski bir tarihçeye sahip sigara, en büyük sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün rakamları, dünyada her on üç saniyede bir kişinin sigara yüzünden hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor. Bu rakama, ölmeden önce yıllarca acı çeken insanlar dahil değil.

Dünyada en çok sigara tüketen ülke ise, en kalabalık nüfusa sahip olan Çin. Erkek nüfusunun yüzde 60'ının, kadınların ise yüzde 8'inin sigara içtiği bu ülkede, toplam 385 milyon tiryaki yaşıyor. Buna bağlı olarak, her yıl 750 bin kişi, sigaranın yol açtığı hastalıklardan ölüyor. Türkiye'de ise her yıl 100 bin kişi, erken yaşlarda sigara yüzünden kaybediliyor. Eğer tedbir alınmazsa, önümüzdeki 20 yılda bu sayının 250 bine çıkacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar, 'her yıl 100 bin kişi'nin ne anlama geldiğini şöyle açıklıyor:

Reklam
Reklam

'Her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehre bir atom bombası atılıyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor, kimse sağ kalmıyor.'

Uzmanlar, nüfusu altı milyara ulaşan dünyada tütünün çok önemli endüstri olmaya devam ettiğini ifade ederek, yıllık sigara üretiminden her kişiye yaklaşık bin paket düştüğünü bildiriyor. Bunun da toplam altı trilyon paket sigara yaptığını vurgulayan uzmanlar, bu rakamın, sektörün para hacminin ne kadar büyük olduğuna dair bir fikir verdiğini kaydediyor. Uzmanlar, sigara satışının, sektöre yaklaşık 200 milyar dolarlık (yaklaşık 1 katrilyon 500 trilyon Türk lirası) bir gelir sağladığını ve tabii parayı paylaşan dev sigara şirketlerinin, her yıl biraz daha devleştiğine dikkat çekiyor.

Ancak, bu ekonomik faaliyetin, dünyanın zenginleşmesine hiç de katkı sağlamadığını savunan uzmanlar, 1993 yılında, Dünya Bankası'nın, sigaradan kaynaklanan hastalıkların maddi bedellerini, bu hastalıklar yüzünden oluşan iş kaybını, sigara tiryakilerinin kaybettiği iş gücünü, yangın kayıplarını ve sigaraya harcanın parayı hesaplayarak, tüm bunların, dünya ekonomisine yılda net 200 milyar dolar kaybettirdiğini ortaya çıkardığını belirtiyor. Uzmanlar, bu kaybın yarısının, gelişmekte olan ülkeleri kapsadığını bildiriyor.

Reklam
Reklam

HEDEF: GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER Uzmanlar, dünyanın gelişmiş ülkelerinin, başta Kanada ve ABD olmak üzere, sigaraya karşı ciddi bir mücadele başlattıklarını hatırlatarak, Avrupa ülkelerinde de başlayan anti-sigara kampanyalarıyla ve yüksek tazminatlı davalarla, çok uluslu sigara şirketlerinin ciddi pazar kaybıyla karşılaştığını ve buna bağlı olarak satışlarını gelişmekte olan ülkelere yönlendirdiklerini kaydediyor.

Uzmanlar, gelişmekte olan ülkelerdeki kanunların yetersiz olduğunu ve mevcut kanunların da layıkıyla uygulanmadığını vurgulayarak, sigara firmalarının bu ülkelerde yeni tiryaki bulmakta hiç zorlanmadığının altını çiziyor.

Uzmanlar, sigarada bulunan zehirlerden birkaçını şöyle sıralıyor:

Polonyum - 210 (kanserojen), Radon (radyasyon), Metanol (füze yakıtı), Toluen (tiner), Kadmiyum (akü metali), Bütan (tüpgaz), DDT (böcek öldürücü), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Aseton (oje sökücü), Naftalin (güve kovucu), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Arsenik (fare zehiri), Amonyak (tuvalet temizleyicisi), Karbon (eksoz Monoksit gazı), Nikotin ve 3 bin 885 toksik madde. Sonuç olarak ciğerlerde oluşan Katran (asfalt).

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: