"Sigara, en ucuz kitle imha silahı"

ARTVİN (İHA) - Artvin'in Borçka İlçesi Çoruh Devlet Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Tutar, "Sigarayı Bırak Kampanyası"nda yaptığı açıklamada, sigaranın en ucuz kitle imha silahı olduğunu söyledi.

Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigara ve tütüne bağlı hastalıklar yüzünden öldüğünü bunun da başta kanserler, KOAH, kronik bronşit, kalp krizleri, felçler olmak üzere 20'nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açtığını ifade eden Dr. Ümit Tutar, şöyle dedi:

"Sigara tüm kanser ölümlerinin üçte birinden sorumludur. Akciğer kanserinden ölen her 10 kişiden 9'unun nedeni sigaradır. Şimdiki eğilimler sürdüğünde 2025 yılında ülkemizde her yıl 250 bin insanın tütüne bağlı hastalıklardan öleceği hesaplanmaktadır. Tütün dumanında bulunan binlerce kimyasal maddenin kendisi içmeyen ama içenlerin dumanını soluyan insanlara da büyük zararlar verdiğini araştırmalar kanıtlamıştır. Başta hamilelerin ve çocukların olmak üzere tüm insanların sağlık ve hayat haklarını korumak ve kollamak devletimizin, hükümetimizin ve hepimizin görevidir."

Reklam
Reklam

Sigara dumanı içinde 4 binden fazla kimyasal madde olduğunu, bunların 81'inin kanser yapıcı olduğunu vurgulayan Dr. Tutar, "Sigara dumanındaki bazı kimyasal maddeler, nikotin, egzoz gazı, zehir, metil alkol, kaçak içkiler, DDT, araba aküsü, gaz odası zehri, ocak gazı, tırnak cilası çıkarıcı, naftalin, amonyak temizlik malzemesi, tiner gibi son derece insan sağlığını etkileyici, zehirleyici, kanserojen madde içeren maddelerdir. Bu arada gözde tahriş, sulanma, yanma, baş ağrısı, burunda rahatsızlık, akıntı, öksürük, boğaz ağrısı, kalp hızı ve tansiyonun yükselmesi, solunumsal yakınmalarda artış ve enfeksiyonlar, var olan hastalıkların alevlenmesi, astım, alerjileriyle bu rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu arada lokanta, kafeterya, bar, kahvehane, pastane gibi yerlerde sigara içilen yerlerden uzak durmak gerekir" dedi.

"ÇEŞİTLİ ADLARLA SİGARA TÜKETİMİ ARTIRILIYOR"

Sigara satışını artırmak için çeşitli yollar denendiğini belirten Dr. Ümit Tutar, daha sonra şunları belirtti:
"Satışı artırmak için tütün endüstrisi 'light', 'mild', 'ultralight' etiketleriyle yapılan sigara kampanyaları sigara tüketiminde artışa neden olmuş, tütün kontrolünün sağlanamayışında önemli bir engel oluşturmuştur. Son günlerde tütün şirketleri yeni ürünlerini pazarlayarak, sigara tüketicilerinin yine aklını çelmeye çalışmaktadır. Bu ürünlerin sağlık riskleri yönünden daha güvenli olduğuna dair göz boyamaya çalışılmaktadır. Tütün şirketleri, daha sağlıklı isimler altında, kılık değiştirmiş yeni ürünlerini pazarlayarak, daha çekici görünüşte paketleyerek veya hoş meyve kokuları ekleyerek eski tüketicilerine, yenilerini eklemek isteğindedir. Bu ürünlerin zararının daha az olduğuna ilişkin bazı araştırmalar Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'yalancı bilim üretmek' olarak kabul edilmektedir."

Reklam
Reklam

Nargilenin zararlarına da değinen Dr. Tutar, sanılanın aksine nargile dumanının da akciğer kanseri, kalp damar tıkanması ve birçok hastalığa yol açan binlerce kimyasal madde içerdiğini, 1 saat boyunca nargile içen bir kişinin sigara içen kişiye göre 100-200 kat daha fazla dumanı akciğerlerine çektiğini ifade etti. Dr. Tutar, Puro içenlerde süregelen nefes darlığı hastalıkları riskinin 2 kat, kalp-damar hastalığı riskinin 1.5 kat, akciğer kanserinin 2.14 kat, ağız-boğaz kanserinin 4 kat daha fazla olduğunu kaydetti.