Sigara Içenlerin Yüzde 45’i Sigaraya Bağlı Hastalıklardan Ölüyor

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin, sigara içmenin bir hastalık olduğunu...

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin, sigara içmenin bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de sigaranın neden olduğu ölümlerin trafik, terör, iş kazaları gibi tüm ölümlerin toplamının yaklaşık 5 katı olduğunu ifade eden Dr. Çetin, sigara içenlerin yaklaşık yüzde 45’inin sigaraya bağlı bir nedenden öldüğünü kaydetti.

Her sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu anlatan Dr. Demet Çetin, insanları sigaraya bağımlı hale getiren maddenin nikotin olduğunu vurguladı. Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15'nin nedeninin sigara olduğu bilgisini veren Dr. Çetin, “Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 90 nedeni sigaradır. Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanlarda akciğer kanseri riski 3 kat arttığı gibi sigara içenlerde akciğer kanseri dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat, rahim ağzı kanseri riski de artmıştır.” dedi.

Reklam
Reklam

Sigara içenlerde kalp krizi geçirme riskinin 3 kat arttığını dile getiren Çetin, sigaranın beyin damar hastalıkları ve felç riskini artırarak, bacak kangrenine neden olduğunu söyledi. Çetin, sigaranın neden olduğu hastalıklara ilişkin şunları kaydetti: “Sigara içen kadınlarda düşük yapma, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, kısırlık, doğum kontrol hapı kullananlarda kalp krizi geçirme riski yüksektir. Erkeklerde kısırlık ve iktidarsızlığa neden olur. Sigara ülser riskini arttırarak, iyileşmeyi geciktiriyor. Ciltte kuruma, sedef hastalığı, gözde katarakt ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor.’’

Her yıl binlerce pasif içicinin sigara dumanın verdiği zarardan dolayı hastalanarak hayatını kaybettiğine işaret eden Çetin, pasif içicilikte çocuklar için riskin çok daha ciddi boyutlarda olduğunu, sigara dumanı ortamında kalan çocuklarda astım, bronşit, zatürree, kulak ve boğaz enfeksiyonlarının daha sık görüldüğünü ifade etti. Dr. Çetin, sigarayı bırakmaya karar verenlere yardımcı tedavi yöntemi olarak ilaç tedavisi uygulanabileceğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: