Sigara İçildiği Tespit Edilen 14 İş Yerine Para Cezası

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 2012 yılında Toplum Sağlığı Merkezi Tütün Denetim Ekibi tarafından kıraathane, kafe ve...

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 2012 yılında Toplum Sağlığı Merkezi Tütün Denetim Ekibi tarafından kıraathane, kafe ve pastanelerde yapılan denetimlerde, kapalı ortamlarda sigara içilmesine müsaade eden 14 işletmeye toplam 26 bin 472 TL idari para cezası kesildi. Ayrıca 14 iş yerinin kapalı bölümünde sigara içen 47 şahsa da 3 bin 900 lira cez kesildiği bildirildi.

Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Hakan Akyol, 2012 yılı tütün denetimlerini değerlendirdi. 2012 yılının Ekim ayından itibaren ikazların kalktığını, artık uyarmadan cezai işlemlerinin uygulandığını kaydeden Hakan Akyol, 'Sigara içilmez' yazısı bulundurmayan işyerlerine de ağır cezaların uygulandığını ifade etti. 2012 yılında 469 işyerinin denetlendiğini bildiren Akyol, "2012 yılı içerisinde ekibimiz sigara içildiği ileri sürülen 469 işletmeye yönelik denetim gerçekleştirdiler. Yıl içerisinde sigara içildiğini tespit ettiğimiz 14 işyerine cezai işlem uygulandı. Sigara içildiği tespit edilen her bir işletmeye bin 103 lira cezai işlem uygulandı. 14 işletmeye toplam 26 bin 472 lira ceza kesildi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İşyeri sahiplerinin yanı sıra yasağa uymayıp, kapalı mekanlarda sigara içtikleri tespit edilen kişilerin de para cezası ile cezalandırıldığını ifade eden Dr. Akyol, kapalı ortamda sigara içen toplam 47 kişinin, her birine 83 lira olmak üzere toplam 3 bin 900 lira para cezası verildiğini söyledi.

CEZALAR KATLANIYOR

İlk cezanın ardından, diğer tespitlerde ise cezai işlemlerin katlandığına işaret eden Akyol, "İlk cezanın ardından, kanunun çiğnenmesi halinde ceza işlemleri de katlanarak uygulanıyor. Örneğin ilk uygulamada bin 103 lira ceza kesilen bir işyerinde ikinci tespit de ise bu ceza oranı katlanarak 2 bin 206 lira, üçüncü tespitte 3 bin 309 lira oluyor. Dolayısıyla bu tespit sayıları arttıkça, kesilen ceza miktarları katlanıyor. İşletmelerimizin bu konulara dikkat etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Sigara içilebilmesi için bir işyerinin yarısının açık alan olması gerektiğini de belirten Akyol, "İşyerinde sigara içilmesine tahsis edilecek yerin veya bölümün yüzde 50'lik kısmının açık alan olması gerekiyor. Bazı işletmeler bilhassa kış aylarında, yüzde 50 açık olan kısma naylon çekerek sigara içilmesine izin veriyorlar. Bu da kanunen yasak" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: