"Sigara içme yasağı" alt komisyon'da

ANKARA (İHA) - TBMM Adalet Komisyonu'nda, "açık alanlarda sigara içme yasağı getiren yasa teklifi" alt komisyona havale edildi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda, AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl ve 73 arkadaşının verdiği "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa"da değişiklik öngören ve sigara yasağını yaygınlaştıran yasa teklifinin bugünkü görüşmelerinde, teklifin alt komisyona gönderilmesi kararlaştırıldı. Yapılan oylamanın ardından teklif alt komisyona havale edildi. Komisyon toplantısına, Sağlık Bakanı Recep Akdağ katılmadı. Alt komisyonun, Yüksel Çorbacıoğlu (CHP), Osman Nuri Akbulut (AK Parti) ve Recep Özel'den (AK Parti) oluşacağı belirtildi.

Reklam
Reklam

Teklife göre, 50 metrekareden büyük, lokanta, kafeterya ve kahvehanelerde sigara içenlerin kullanacağı, duman ve kokuyu giderecek havalandırmalı yerler oluşturulacak. 50 metrekareden küçük kahvehaneler, 3 yıl bu düzenlemeden muaf tutulacak. Araç sürücüleri, otomobil kullanırken sigara içemeyecek. Deniz araçlarındaki güvertelerde sigara içilen bölüm oluşturulacak. Mezarlık, okul ve hastane bahçelerinde sigara içilmesi yasaklanacak. Buralarda, sigara içilebilen bölümler oluşturulacak. Sigara yasağı uygulanmayan kamu kurum ve kuruluşlarının amirlerinin, "görevi ihmal" suçuyla cezalandırılması öngörülüyor.

Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda sigara yasağına ilişkin hükümlere uyulmaması halinde, bu kurumun amiri veya konuyla ilgili görevlendirdiği kişi, görevi ihmal suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Özel işyerlerinde sigara yasağına uyulmaması halinde ise bu işyerleri kapatılamayacak, bunun yerine 500 ila 10 bin YTL para cezası verilebilecek.

18 yaşından küçüklere sigara satanlarla çocuğunu sigara içilen bölümlere götüren ebeveynler 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Sigara içilmesi yasak alanlarda sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini yere atanlara 20 YTL, otomobilde sigara içen sürücülere ise 50 YTL ceza kesilecek. Tütün ürünlerine benzer özelliklere sahip sakız türü ürünleri üretenlere, işletmelerin büyüklüğüne göre 250 bin YTL'den 1 milyon 200 bin YTL'ye kadar ceza verilebilecek.

Reklam
Reklam