Sigara, içmeyeni de öldürüyor

Adana Sağlık Mensupları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Aile Hekimi Dr. Derya Adnan Atılgan, dünyada...

Adana Sağlık Mensupları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Aile Hekimi Dr. Derya Adnan Atılgan, dünyada yılda yaklaşık 3 bin kişinin içmediği halde sigara dumanından hayatını kaybettiğini söyledi.
Atılgan, Özel Burç Üçgül Lisesi öğrencilerine sigaranın zararları konulu seminer verdi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün sigara alışkanlığının, dünyanın en büyük sağlık sorunu olduğunu ilan edildiğine dikkat çeken Atılgan, insanların sigara içmediği halde pasif içicilikle sigaradan büyük zarar gördüklerinin kaydetti.
Dr. Derya Adnan Atılgan, yapılan araştırmalara göre sigara dumanının yılda yaklaşık 3 bin sigara içmeyen kişinin ölümüne neden olduğunu vurguladı. “Haksız yere bir insanın ölümüne sebep olmak, bütün insanlığın ölümüne sebep olmak gibidir.” diyen Dr. Atılgan, sigaranın önlenebilir ölüm nedeni olmasına rağmen istatistik verilere göre dünyada her 8 saniyede bir kişi sigaradan hayatını kaybettiğini aktardı. Sigara dumanında zararlı 4 binden fazla madde bulunduğu bilgisini veren Dr. Atılgan, “Bunların en tehlikelileri nikotin, karbonmonoksit ve katrandır. Sigara, içenlerin yarısını öldürmektedir.” dedi

Reklam
Reklam

HER YIL 4 MİLYON İNSAN SİGARADAN ÖLÜYOR
Her yıl dünyada 4 milyon kişinin ölüm nedeninin sigara olduğuna dikkat çeken Atılgan şunları söyledi: “Ülkemizde ise yılda en az 114 bin kişinin sigaradan öldüğü hesaplanmaktadır. 2020’ de her 3 erişkinden 1’inin ölümü sigaradan olacaktır. Sigara içenlerin kanserden ölüm oranı, içmeyenlere göre 20 ila 25 kat fazladır. Dünyada en çok rastlanan ve en fazla ölüme yol açan kanser akciğer kanseridir. Akciğer kanserlerinin yüzde 95’i sigaraya bağlıdır. Çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olmakta. Bebekler hastaneye 3 kat daha fazla başvurmaktadır. Ani bebek ölümü riski 2,5 kat artmaktadır. Bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat artmaktadır. Çocuklarda astım ve solunumsal enfeksiyon riski 2 kat artmaktadır. Çocuklarda akciğer kanseri, kronik bronşit sıklığı artmaktadır. Kocası sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm oranları 2-3 kat artmaktadır.”

GENÇLER VE ÖZENTİ İLE BAŞLIYOR
Sigaraya özellikle genç yaşta özenti ile başlandığını belirten Dr. Atılgan, “Tiryakilik de bir nefes al bir şey olmaz’ ile başlıyor. Türkiye’de 15 yaşın üzerindeki kişiler arasında sigara içenlerin oranı yüzde 45 dolayındadır. Bu oran erkeklerde yüzde 62, kadınlarda da yüzde 25 dolayındadır. Sigara kullanımı 10-18 yaşları arasında özenti ile başlamaktadır. Çocukların, anne-babalarının, öğretmenlerinin, ağabey ve ablalarının sigara içiyor olması. Kendisine her fırsatta küçükler sigara içmez denilmesi “ büyüyünce sigaraya başla demektir. Arkadaş çevrenize dikkat edin, çevrenizde sigara içen arkadaşınız varsa sizin sigaraya başlama riskiniz yüksektir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz