Sigara ihlalinde kapatma cezası

Arabaların sürücü koltuğunda sigara içme dönemi sona erdi. Sürücü koltuğunda sigara içen sürücü 88 lira ceza ödeyecek.

Restoran, bar, lokanta gibi kapalı mekanlarda sigara içilmesine izin verilen işletmeler, bir yıl içinde bu hükmü üç kez çiğnerse, dördüncüde on gün ila 30 gün süreyle kapatılacak. Her bir ihlalde ise kesilen para cezası katlamalı olarak uygulanacak.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sigara yasağını ikinci kez ihlal eden işletmelere kapatma cezası uygulayacaklarını açıklayınca; bakan bunu hangi yasaya dayanarak söylüyor, sorusu ortaya çıktı. Müezzinoğlu’nun sözünü ettiği yasa 11 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6487 sayılı torba yasa.

Reklam
Reklam

88 LİRA CEZA
4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’da Değişiklik Öngören bu yasaya göre, artık hususi araçların sürücü koltuklarında da sigara içilemeyecek. Bu hükme uymayan kişilere 4207 sayılı kanunun 5. Maddesi kapsamında ceza verilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün her yıl güncellediği bu ceza 2013 için 88 lira.

NARGİLE, ELEKTRONİK SİGARA DA YASAK!
Yeni yasayla tütün içersin ya da içermesin, elektronik sigara ve bitkisel nargile gibi tütün ürünü taklit eden her türlü ürün ‘tütün ürünü’ kabul edilecek ve aynı yasaklara tabi olacak.

İŞLETMELERİN CEZASI ARTTI
Sigara yasağını ihlal eden işletmeler yeni dönemde daha ağır cezalarla karşılaşacak. Buna göre tütün tüketimine izin veren işletmeler bir yıl içinde aynı ihlali iki kez tekrarladıkları tespit edilip, üçüncü tekrarda ‘kapatma’ cezası alacak.
Yeni yasa değişikliğiyle “Bu maddedeki cezaları gerektiren fiillerin bir yıllık dönemde tekerrürü halinde idari para cezası bir kat; ikinci tekerrürü halinde iki kat artırılarak verilir. Aynı dönemdeki üçüncü tekerrürde de iş yeri on günden bir aya kadar kapatılır” hükmü getirildi.

Reklam
Reklam

CEZALARI MÜLKÜ AMİR KESECEK, TAKDİR YETKİSİ VERİLECEK
Sigara yasağına ilişkin ihlal cezalarının başlangıçta belediye zabıtalarınca kesiliyor olması, yasanın uygulanmasında istenen sonucu vermemişti. Bunun üzerine ceza kesme yetkisi ‘mahalli mülki amirlere’ verildi.

ÖNCE İKİ KAT ARTACAK SONRA KAPANACAK!
Yeni yasada cezaların nasıl uygulanacağını anlatmak için ilgili kurumlara, sağlık bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Turan Buzgan imzasıyla bir genelge gönderildi. Genelgede yeni süreç şöyle anlatıldı:

“İhlal tespit edilen tarihten itibaren bir yıl içinde aynı ihlalin birinci tekerrüründe, alt ve üst sınırlar arasında Belirlenen Temel Ceza (BTC) bir kat artırılır. İkinci tekerrüründe yine alt ve üst sınırlar arasında BTC ikiyle çarpılarak çıkan sonuç BTC ile toplanır. Üçüncü tekerrürde ise iş yeri on günden bir aya kadar mahalli mülki amir tarafından kapatma cezası ile cezalandırılır ve kapatma işlemi ruhsatı veren kurum tarafından uygulanır.

Reklam
Reklam

12 aylık süre içinde aynı ihlale yönelik üç veya daha fazla tekerrür halinde uygulanacak cezai müeyyide kapatma cezasıdır. Bu uygulamadaki işletmenin sicili ihlal edilen tarihten itibaren 12 aylık dönemin sonuna kadar tutulmaya devam edilir. 12 ayın sonunda ise işletme için yeni bir sicil sayfası açılarak ihlal sayıları yeni baştan hesaplanır.”

ADIM ADIM CEZA NASIL UYGULANACAK?
- Dönem içinde ilk ihlalin tespit edilmesi halinde alt ve üst sınırlar içerisinde temel ceza tutarı belirlenip, idari para cezası uygulanacaktır. Örneğin ilk ihlalde temel ceza 1300 lira olarak belirlenecek.

- Birinci ihlal tekerrüründe alt ve üst sınırlar içerisinde yine temel ceza belirlenecek, belirlenen ceza bir kat artırılarak uygulanacaktır. Yani ilk ihlalde verilen ceza bir kat artırılmayacak, her ihlalde yeniden bir temel ceza belirlenerek bir kat artırılacaktır. Örneğin ilk ihlalde temel ceza 1300 lira olarak belirlenmişse cezai müeyyide 1300 lira şeklinde uygulanacak. İkinci ihlalde, yani birinci tekerrürde, yeniden temel ceza belirlenecek. Yani temel ceza olarak 2000 lira belirlediysek, bu ceza bir kat artırılarak 4000 lira olarak uygulanacak.

Reklam
Reklam

- İkinci ihlal tekerrüründe, alt ve üst sınırlar içerisinde tekrar bir temel ceza belirlenecek ve belirlenen temel ceza iki kat artırılacak. Örneğin; bu ihlal için temel ceza 3000 lira olarak belirlendiyse, bu ceza ikiyle çarpılarak temel cezaya eklenecek. Yani 3000*2=6000; 3000+6000=9000

- Üçüncü ihlal tekerrüründe ise iş yeri 10 gün ile 30 gün arasında belirlenen bir sürede kapatılır. Bir yıllık dönemdeki dördüncü veya daha fazla tekerrür durumunda ise kapatma cezası dönemin sonuna kadar 10 günden 30 güne uygulamaya devam edecek.

- İlk ihlalden itibaren geçen 12 aylık süre içinde aynı ihlal için verilen kapatma cezasını müteakiben aynı ihlalin 4,5,6.... tekerrüründe ise kapatma cezasıyla devam edilecek olup 365. günden sonra tespit edilecek ihlalin, işletmenin kaçıncı ihlali olduğuna bakılmaksızın ilk ihlal olarak değerlendirilecek.

11.06.2013 ÖNCESİ İHLALLER SAYILMAYACAK
- Mezkur kanun değişikliği 11.6.2013 tarihinde yürürlüğe girdiğinden; kanunda bahsi geçen 1 yıllık dönem; 11.06.2013 tarihinden itibarin ilk ihlalin tespit edildiği tarihten sonraki bir yıllık dönemi ifade etmektedir. Bu kapsamda 10.06.2013 tarihi ve öncesinde tespit edilen ihlal veya ihlaller 'ilk ihlal' olarak kabul edilmeyecek. (Hürriyet)

Reklam
Reklam