Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sigaranın iş hayatını ve iş yeri güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. İşyeri sahiplerinin iş yaşamlarında sigara kullanmaması ve istihdam ettikleri elemanların iş yerinde sigara içmelerine izin vermemesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, "Sigaranın zararları sağlıkla sınırlı değildir. Çağdaş iş yaşamında sigaranın yeri olmamalıdır. Kişiler sigara kullanıyor olsalar bile, bu alışkanlıklarını işyerinde sürdürmemelidirler" dedi.
Sigara içen bir kişinin içtiği sigaranın sayısına bağlı olarak, içmeyenlere oranla, günlük mesaisinden 30 ile 60 dakikayı sigara içmek üzere ayırdığını belirten Tevfik Özlü, "Bu ise, düşük verim demektir. Sigara kullanan kişilerin hastalanma, hekime, hastaneye başvurma oranları daha yüksektir ve daha sık istirahat raporu almaları ve iş günü kayıpları söz konusudur. Sigaraya bağlı oluşan hastalıklar, sadece sigara kullananlarla sınırlı kalmayıp, işyeri ortamında pasif içici dediğimiz iş arkadaşının sigarasının dumanına maruz kalanlarda da görülmektedir. Sık görülen ve iş günü kayıplarından büyük oranda sorumlu olan solunum yolu enfeksiyonları, astım ve diğer alerjik hastalıklar, kalp-damar hastalıkları ve kanser pasif içicilerde de görülebilmektedir" diye konuştu.
"KOORDİNASYON GÜÇLÜĞÜNE NEDEN OLUR" Prof. Dr. Özlü, sigara içerken bilgisayar veya makine kullanmak durumunda olan bir elemanın, kaçınılmaz olarak zaman zaman koordinasyon güçlüğü çektiğini ve bunun sonucunda iş kazaları meydana gelebildiğini ifade ederek, "Sigara iş güvenliğini tehdit etmektedir. İşyeri yangınlarının yarısı sigaradan çıkmaktadır. İş yeri güvenliği de sigaranın tehdidi altındadır. Sigara kullanan bir eleman kendisiyle aynı ofiste, büroda çalışan diğer iş arkadaşlarını, sigarasının dumanı ve kötü kokusuyla rahatsız etmekte ve onların iş ortamındaki konforlarını ve işyerindeki uyumu bozmaktadır. Sigara içilen bir iş yerinde sigaraya bağlı kirlilik, çöp ve kötü görünüm hem çalışanları hem de müşterileri rahatsız edicidir. Sigara dumanı ve kokusu ile dolu bir iş yerinde müşterilerin kendilerini rahat hissetmeleri mümkün olmaz. Bilinçaltında en kısa zamanda oradan uzaklaşmak düşüncesi oluşur. İş yerinde sigara içilmesi müşterileri kaçırmak için çok etkin bir yöntemdir" şeklinde konuştu.
Özellikle konfeksiyon ve gıda mamullerinin üretilip, satıldığı iş yerlerinde içilen sigaranın kokusunun satılan ürünlere sindiğini ve tüketicinin o iş yerine olan güveninin sarsıldığını da kaydeden Prof. Dr. Özlü, sözlerini şöyle tamamladı:
"Gelişmiş toplumlarda ve eğitimli bireylerin gözünde sigara bağımlılığı, bir kişilik zafiyeti olarak algılanmaktadır. İş görüşmesi yaptığı bir kişinin gözünde bu konuma düşmeyi, hiçbir iş sahibi istemez. Bu gerekçelerle iş yeri sahipleri iş yaşamlarında sigara kullanmamalı ve istihdam ettikleri elemanların iş yerinde sigara içmelerine izin vermemelidir."
TRABZON (İHA)