"Sigara, kalp krizi riskini artırıyor"

"Günde bir paket sigara, damar sertliğinin gelişmesindeki gibi kalp kriz riskini de arttırmaktadır"

ŞANLIURFA (İHA) - Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Doç. Yar. Dr. Ünal Güntekin, kalp ve damar hastalıklarının dünyada ve ülkemizde ölüm sebeplerinin arasında ilk sırada yer aldığını belirtti. Güntekin, "Bunun en önemli nedeni de sigaradır. Günde bir paket sigara, damar sertliğinin gelişmesindeki gibi kalp kriz riskini de arttırmaktadır" dedi.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Doç. Yar. Dr. Ünal Güntekin, "Sigara içenlerde damar ve kalp hastalığı içmeyenlere göre 3-5 kat artmaktadır. Kalp krizi riski sigaradan dolayı, büyük bir artış yaşanmaktadır. Sigarayı bırakan yetişkinlerde kalp ve damar hastalıkları hızla azal-maktadır. Sigarayı bırakan bir insan 4 ile 10 yıl arasında sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye gelmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sigaranın kalp hastalığı, inme (felç), akciğer hastalıkları ve çeşitli kanserlere neden olarak ölüme yol açtığını ifade eden Dr. Güntekin, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2002 yılında yaklaşık 5 milyon kişi tütüne bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini ve bu rakamın 2020 yılında 9 milyonu aşacağı öngörülmekte olduğunu vurguladı. Sigaranın kalp-damar hastalığına neden olabildiği gibi, diğer etkenlere de bağlı olarak riski artırdığını vurgulayan Güntekin, "Sigara; kan basıncında artışa, günlük

hareketlerde zorlanmaya, akciğer hastalıklarına ve solunum yetersizliklerine kanda pıhtılaşma eğilimine, iyi kolesterol düzeyinin düşmesine, damar sertliğine yol açar. Ayrıca si-gara, ailesinde kalp hastalığı olanlarda kalp hastalığı riskinde artışa neden olmaktadır" diye dile getirdi.

Sigaranın genç yaştaki erkek ve kadınlar için en önemli risk kaynağı olduğunu ve sigaranın azının bile zararlı olduğunu dile getiren Güntekin, "Dünya Sağlık Örgütü günde 1 sigara içeni bile 'Sigara Tiryakisi' olarak kabul etmektedir. Sigara kullananlarda kalp krizi riski, içmeyenlerden 2 kat daha yüksektir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Sigara kullanımının ani kalp ölümünün başta gelen nedenlerinden birinin ve sigara kullananlarda riskin 2 veya 4 kat daha fazla olduğunu belirten Güntekin, "Yakın çevresinde sürekli sigara içilen kişilerde kalp hastalığı riski artmaktadır. Sigara içen ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda kalp damar hasta-lığı ve inme riski sigara kullanmayanlara göre daha yüksektir" dedi.

Sigarayı bırakmayla birlikte kan basıncının normale döndüğünü ve Karbonmonoksitin azaldığını vurgulayan Güntekin, "Para tasarrufu sağlar. Tat ve koku duyusu günler içinde düzelir. Sigarayı bırakmak başarı duygusu ve özgüven verir. Uzun dönemdeki yararları ise, Akciğer işlevi 2-3 ay içerisinde belirgin biçimde düzelmeye başlar. İlk yılın sonunda kalp-damar hastalığı riski yüzde 50 oranında azalır. İnme riski 5-15 yıl içinde sigara kullanmayanlarla eşit hale gelir. Sigarayı bırakanın verdiği özgüven devam

eder" diye konuştu.

"Sigarayı bırakmayı denemekten vazgeç-meyiniz" diyen Güntekin, "Sigaradaki nikotin, bağımlılığa neden olmaktadır. Bu nedenle daha önce sigara bırakmayı deneyip başarısız olmuş olabilirsiniz. Bu durum cesaretinizi kırmamalıdır. Sigarayı bırakmak için yardıma ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Doktorunuza danışarak yardım alabilirsiniz" dedi.

Reklam
Reklam