ANKARA(ANKA) - Resmi ve özel kurumlarla, işyerlerinin kapalı alanlarında sigara içilmesini yasaklayan yasa teklifi sigara karşıtı kurumlar tarafından desteklenirken, para cezalarının uygulanmaması yeni bir tartışma başlattı.
Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Necati Özfatura, ANKA'ya yaptığı açıklamada yasa teklifini "hayırlı bir teşebbüs" olarak değerlendirdi. Özfatura "Dünya genelinde sigara nedeniyle akciğer kanserine yakalananların yüzde 30'unu pasif içiciler oluşturuyor. Bu ne demek, sigara yalnızca içene zarar vermiyor. Bu nedenle kahvehaneler ve barlar da dahil olmak üzere her türlü kapalı alanda sigara içilmesi, toplum sağlığı açısından yasaklanmalı" dedi.
"YENİ YASA, PARA CEZALARINI UYGULAMALI"
Özfatura, yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda, yasağa uymayanlara uygulanacak para cezalarının çok iyi takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Özfatura kapalı yerlerde sigara içilmesini yasaklayan yasanın yürürlüğe girdiği 1997'den bu yana, cezanın çok nadir uygulandığını ifade etti. Cezaları uygulayacak merciin yeterli olmadığını vurgulayan Özfatura, "Eski yasada, sigara içme yasağına uymayanların para cezalarını icra edecek mercii yeterli değildi. Bu işi kimin yapacağı kanunda açıkça belirtilmemişti. Bu nedenle de bu yasa sağlıklı uygulanamadı. Yeni yasada, cezaların takibinin nasıl yapılacağı, açıkca belirtilmeli" şeklinde konuştu.
"SİGARA İÇENLERİ TECRİT ETMEMEK LAZIM"
Sigarayla Savaşanlar Derneği Başkanı Kıyas Güngör ise yasa teklifini olumlu bir adım olarak değerlendirirken, yasaya göre, bazı kapalı alanlarda sigara içmek için özel bölümler oluşturulmasını ise eleştirdi. Dernek olarak amaçlarının sigara alışkanlığını herkes için sonlandırmak olduğunu belirten Güngör, "tasarıya göre, kamu hizmet binaları da dahil, bazı kapalı alanlarda sigara içmek için özel bölümler oluşturulacak. Oysa, sigara içenleri tecrit etmek değil, onları kurtarmak lazım" dedi.
Güngör, "kapalı alanlarda tamamen sigara içme yasağının getirilmesi olmayacak şey değil, garipsemek yanlış, ortada toplumun sağlığını korumak var" şeklinde konuştu.
5 YILDA SADECE 125 KİŞİYE CEZA KESİLDİ
Toplu taşımacılık yapılan her türlü araçlar, bekleme salonları, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşlardan beş veya beşten fazla kişinin görev yaptığı kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamulleri içilmesini yasaklayan yasa, 1 Ocak 1997'den itibaren uygulamaya konulmuştu. 2005 yılında Maliye Bakanı Unakıtan, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın soru önergesine verdiği yanıtta, yasanın uygulanmaya başladığı 1997'den sonraki beş yılda sadece 125 kişiye 5 milyar 426 milyon 468 bin TL para cezası kesildiğini açıklamıştı.