Sağlık Bakanı Recep Akdağ, elektronik sigaranın yasaklanması kararının, sigarayı bıraktırma konusunda bilimselliği yeterli görülmediği için verildiğini söyledi.
TBMM Genel Kurulu, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelerini sürdürüyor. AK Parti Trabzon Milletvekili Cevret Erdöl tarafından hazırlanan kanun teklifinin 2. maddesinin görüşmelerinin sonunda milletvekillerinin sorularını cevaplayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigarayı bıraktırmak amacıyla kullanılan elektronik sigaranın neden yasaklandığı yönündeki soru üzerine, bazı ülkelerde nikotin sakızları, nikotin bantları gibi ürünlerin sigarayı bıraktırmak için yardımcı araçlar olarak kullanıldığına işaret etti.
Bunlar için Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat ve izin alındığını hatırlatan Akdağ, elektronik sigara diye bilinen nikotin buharının da son dönemde bazı ülkelerde kullanılmaya başlandığını belirtti. Bu yöntemin Dünya Sağlık Örgütü ve ilgili bilim adamlarının incelemeleri sonucunda resmi olarak tavsiye edilen bir yöntem olmadığını vurgulayan Bakan Akdağ, ürünün içerik ve dozlarının belirlenmesi için Sağlık Bakanlığı'nın yetkili olması gerektiğini söyledi.
Akdağ, "Piyasada satılan bu ürünler, Sağlık Bakanlığı'ndan herhangi bir izin almamış ürünler ve ülkeye girişleri farklı olmuş. Gümrük tarifeleri itibariyle haşere ilaçları maddesinin altında bile ülkeye girdiğini tespit ettik. Sağlık Bakanlığı konuyu bilim adamlarına inceletti ve ilgili komisyonların kararıyla bu ürünlerin izin alınmadığı sürece yasaklanması ve özendirici olması dolayısıyla reklamlarına müsaade edilmemesi yönünde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na yazı yazdık. Sanayi Bakanlığı'nın bu talebi kabul etmediği iddiaları doğru değil. Bu yazı henüz yeni yazıldı. Sanayi Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. Bu konuda bir skandaldan bahsetmek mümkün değil. Bu ürünlerin güvenilirliği ve sigarayı bıraktırma konusunda bilimselliği yeterli görülmediği için bakanlık bu kararı aldı" diye konuştu.
Tütün kullanımının akciğer ve mesane kanserleriyle yakın ilişkisini bildiklerini dile getiren Bakan Akdağ, akciğer kanseri olanların yüzde 90'ının tütün kullanan insanlar olduğunu kaydetti. Teklifin, kahvehanelerde de sigara içilmesinin yasaklanmasını kapsadığına dikkat çeken Akdağ, kahvehaneler açısından geçiş dönemi için bir süre verilmesini öngören bir önerge hazırlandığını anlattı. Köy kahvehanelerinin bu kanun kapsamı dışında tutulmayacağını bildiren Akdağ, "Bütün kahvehane ve restoranlar için geçiş süreci koymuş olacağız" dedi. Bakan Akdağ, nargile evleri için bir düzenleme düşünmediklerini, bunların kapalı ortamda içilmemesi gerektiğini dile getirdi.