İnegöl Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Başhekim Yardımcısı Hayrettin Göçmen, sigaranın yılda 100 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığını söyledi.
Sani Konukoğlu Konferans Salonunda düzenlenen konferansta tütünün dünyada zehri en fazla bünyesinde bulunduran bitki olduğunu ifade eden Hayrettin Göçmen, at, eşek, koyun, inek gibi otobur hayvanların bu bitkiyi yemediklerini belirtti. Sigarada 4 bin adet zehirli madde bulunduğunu vurgulayan Göçmen, "2 adet sigarada bulunan bu zararlı maddeler, bir kişinin damarına enjekte edilse birkaç dakikada ölüm gerçekleşir. 20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen kişinin vücudunda yaklaşık 7 kilogram katran birikir. Türkiye ortalama sigara paketi fiyatı ile Avrupa’nın en ucuzu konumundadır. Sigara firmaları bugünün sağlıklı gençlerini yarının sigaraya bağımlı devamlı müşterisi yapmak isterler. Türkiye’de sigaraya başlama yaşı 12 yaşına kadar gelmiştir. Sigaraya başlama nedenleri arasında akran etkisi, sigaranın kolay ulaşılabilirliği, rol modellerin sigara içici oluşu, görsel basın, film, klip ile gizli reklam ve promosyonlar sayılabilir" dedi.
"YILDA 100 BİN CAN ALIYOR"
Terörün yılda 2-3 bin, trafik terörünün de 8-9 bin insanın hayatını aldığını aktaran Göçmen, "Sigara terörü ise yılda 100 bin canı alıyor. Bu oranın 20 yıl sonra 250 bine çıkması beklenmektedir. Sigaraya 1 ayda harcanan para Sağlık Bakanlığı’nın 1 yıllık bütçesinden fazladır. Tüm dünya ülkelerinde sosyoekonomik düzey ve eğitim düzeyi düştükçe sigara tüketimi artmaktadır. Ama Türkiye’de gelir yükseldikçe, sigara içme oranı da yükseliyor" diye konuştu.
"KADINLARDA KISIRLIK YAPIYOR"
Kadınların sigara kullanımındaki zararlarına da değinen Göçmen, “Sigara içen kadınlar arasında daha sık kısırlık, erken doğum riski, daha fazla yeni doğan ölümleri, düşük doğum ağırlığı, anne sütü miktarı ve kalitesinde azalma ile rahim ağzı kanseri riskinde artış görülmektedir. Emziren anne ve bebeği dumana maruz kalırsa süt verme sorunları, sütte azalma kalite bozulması, bebeğin fiziksel gelişiminde gerileme, sinir sistemi fonksiyonlarında bozukluk, solunum sistemi başta sigaranın yol açtığı tüm hastalıklarda artış meydana gelmektedir” şeklinde konuştu.
“ANİDEN BIRAKIN”
Sigara içenlerin 3’te 2’sinin sigarayı bırakmak istediğini kaydeden Uzman Doktor Hayrettin Göçmen, "Sigara birden bırakılmalıdır. Aniden bırakanlarda başarı oranı yüzde 80, azaltarak bırakanlarda başarı oranı yüzde 6 civarındadır. Günde 10 adetten az içenlerin bırakma istekleri az bulunmuştur. Sigarayı bıraktıktan sonraki en tehlikeli dönem 2-3 aydır. Sigarayı bırakanların yüzde 88’i 58 gün içinde tekrar başlamıştır. Sigarayı bırakamıyorsanız hiç değilse içtiğiniz sigara miktarını her gün biraz daha azaltın, kesinlikle kartonla sigara almayın, dişlerinizi eskisinden daha sık fırçalayın, her hafta değişik bir marka için, sigara içme isteğinizi erteleyin, ailenizden ve çevrenizden yardım alın, gerekirse bırakma konusunda yüklü bir iddiaya girin, yaktığınız sigaranın yalnızca yarısını için, yeme alışkanlığınızı değiştirin" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz