Sigarada 4 Binden Fazla Zararlı Kimyasal Var

Yeşilay Amasya Şubesi Başkanı Halis Büyükbayraktar, insan ve toplum sağlığının en önemli düşmanı olan sigaranın...

Yeşilay Amasya Şubesi Başkanı Halis Büyükbayraktar, insan ve toplum sağlığının en önemli düşmanı olan sigaranın içerisinde 132'den fazlası kanser yapıcı, 4 binden fazla da zararlı kimyasal madde bulunduğunu söyledi.

Sigaranın neden olduğu hastalıklarla her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybettiğini vurgulayan Halis Büyükbayraktar, "Halk sağlığı açısından en önemli bir sorun olan sigara tüketimi ve sigara dumanına maruz kalmanın sigaraya bağlı kanserler nedeniyle ölümlere, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu, ayrıca yüksek düzeyde bağımlılık yapan tütün ürünlerinin farmakolojik olarak aktif, zehirli ve kanserojen olduğu bilimsel bir gerçektir. 2000-2024 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sigaranın toplum sağlığını tehdit ederken, sigara ile mücadelede akıldan çıkartılmaması gereken önemli bir noktanın da kişi ve ülke bütçesine verdiği büyük zarar olduğunu anlatan Büyükbayraktar, ülke bütçesine verilen zararın boyutları başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil tüm boyutlarıyla değerlendirildiğinde devasa olduğuna dikkat çekti.

Sigara dumanının bütün dünyada kanserin en önemli önlenebilir ve korunulabilir sebebi olup, kansere bağlı ölümlerin yüzde 30'unun sigaradan kaynaklandığına işaret eden Halis Büyükbayraktar, "Sigara içme, akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigaraya bağlıdır ve akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 misli fazladır. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü'nde sigara tiryakilerini sigarayı bırakmalarını öneren Yeşilay şube başkanı Büyükbayraktar, Türkiye'de sigarayla mücadelede özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik çıkan "Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa'nın önemli bir aşama olduğunu kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: