Sigarada ÖTV artmayacak

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sigaradan alınan Özel Tüketim Vergileri'nde (ÖTV) şu anda herhangi bir artışın söz konusu olmadığını bildirdi. Unakıtan, Yeni Türk Lirası (YTL) ile birlikte gizli devalüasyon olacağı yönündeki söylentilerin de boş olduğunu kaydetti.

Unakıtan, Türkiye-Bahreyn Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. dönem toplantıları için Türkiye'de bulunan Bahreyn Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı Abdullah Hassan Sait ile makamında biraraya geldi. Görüşme sırasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Unakıtan, şu anda sigarada ÖTV'nin artması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Ancak Maliye Bakanlığı'nın her zaman her türlü çalışmayı yaptığını belirten Unakıtan, "Biz her türlü duruma hazırlıklı olmak zorundayız. Ama şu an zam gibi bir şey yok" dedi.

Reklam
Reklam

Maktu sisteme geçiş yapıldığını hatırlatan Unakıtan, bu sistemi daha geliştirmek, iyileştirmek ve kalıcı, istikrarlı hale gelmesi için çalıştıklarını vurguladı.

YTL ile birlikte gizli devalüasyon olacağı yönündeki söylentilere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Unakatın, şöyle konuştu:

"Bunlar boş söylentiler. İkide bir birşeyler çıkartılıyor. Zamanında da 'Sonbaharda Türk ekonomisinde sıkıntı çıkacak' diyenler oldu. Onlar bunu hatırlasınlar. En azından şimdi bir özür dilemeliler. Kurlar piyasada değerini bulur. Gizli devalüasyon nereden çıkıyor? Gizli devalüasyon diye birşey olmaz. Kurlar her gün değişiyor. Serbest piyasa koşullarına göre oluşuyor."

Unakıtan, Körfez sermayesini Türkiye'ye çekmek için çıkarılması düşünülen varlık karşılığı gelir senetleri konusunda da Hazineden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın bir tasarı hazırladığını ve Başbakanlığa sevk ettiğini kaydetti. Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı konusunda kabine olarak mutabakat sağlanıp sağlanmadığının sorulması üzerine Unakıtan, "Zaten mutabakatsız bir şey olamaz. Başbakanlık'ta tasarı büyük ölçüde imzalandı, belki Başbakan imzalamamış olabilir. Bilmiyorum belki de imzalamıştır" dedi.

Reklam
Reklam