Sigaranın Zararları

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Doğu Karahan, “Türkiye’de kadınlarda sigara içme oranı dünya ortalamasının üstünde” dedi.Sigaranın...

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Doğu Karahan, “Türkiye’de kadınlarda sigara içme oranı dünya ortalamasının üstünde” dedi.

Sigaranın zararları ile ilgili açıklama yapan Universal Malatya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Doğu Karahan, şöyle konuştu: “Sigara günümüzde kitlesel ölüm nedenidir. Sigara dumanında bulunan nikotin en güçlü bir psikolojik uyarıcılardan biri. Sigara dumanının içinize çekilmesinden on saniye sonra nikotin beyine ulaşıyor; zevk alma, gevşeme, sakinleşme, konsantrasyon artışı hissi oluşturuyor. Kişiyi bağımlı kılan madde işte bu nikotin. Vücutta nikotin miktarı arttıkça etkisi azalıyor ve zevk almak için daha çok nikotin alma isteği uyandırıyor.”

Reklam
Reklam

Dr. Karahan, Türkiye’de kadınlarda sigara içme oranının dünya ortalamasının üstünde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Dünyada 1,3 milyar insan sigara içiyor. Dünya genelinde erkeklerin yüzde 47,5’i, kadınların yüzde 10,3’ü sigara içiyor. Ülkemize bakıldığında bu oran erkeklerde yüzde 43,5 kadınlarda yüzde 16. Görüldüğü gibi Türkiye’de kadınlarda sigara içme oranı dünya ortalamasının üstünde. Sigaranın en önemli zararı solunum ve dolaşım sistemlerinde ortaya çıkıyor. Solunum sistemi hastalıkları olan KOAH, akciğer kanseri ve astım çağımızda giderek artan en önemli sağlık sorunu haline geldi.”

Türkiye’de ortalama yaşam süresinin erkeklerde 75, kadınlarda 77 olduğunu anlatan Karahan, son 20 yılda insan ömrünün 10 yıl uzadığını bildirdi.

Dr. Karahan, sigaranın bir kitlesel ölüm nedeni olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Akciğer kanserinin erken tanısında kurtulma oranı yüzde 80, geciken tanılarda oran yüzde 15’e düşüyor. Son yıllarda sigara içen kişilerde yapılan düşük radyasyonlu bilgisayarlı tomografi incelemeleri erken tanıyı mümkün kılıyor. Sigara içen kadınlar sigara içen erkeklere göre iki kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riskine sahip. Yine mutfaktaki risk olan radon gazı, özellikle sigara içen kadınlarda akciğer kanseri oranını artırıyor. Bu nedenle kadınların akciğer kanseri konusunda uyarılması ve toplumsal duyarlılığın artırılması gerekiyor.”

Reklam
Reklam

Türkiye’de, son yıllarda uygulanan politikalar sayesinde sigara tüketiminin yüzde 7 oranında azaldığını belirten Dr. Karahan, sözlerini şöyle tamamladı: “Sigara içen kişi kendi iradesi ile bundan vazgeçebilirse bu oranın yüzde 10 olduğu bilinmektedir. Sigara bırakmak isteyen tüm bağımlılar profesyonel destek almalıdır. Günde 15 ya da daha fazla sigara içenler ve günün ilk yarım saati içinde sigara içme ihtiyacı hissedenlere etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedavi yöntemlerini önermekteyiz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: