Bengisun, daha çok genç erkeklerde görülen Buerger hastalığının sigarayla bire bir ilişkili, küçük çaplı atar damarı tutan ve ülkede yaygın olarak rastlanan bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Ülkede 45 yaşın altındaki erkeklerde çok sık görülen hastalığın, tüm damar tıkanıklıkları hastalıklarının yüzde 15'ini oluşturduğunu ifade eden Bengisun, bu oranın batıda daha düşük olduğunu kaydetti.
Nikotine bağlı oluşan aşırı duyarlılığın reaksiyona, bunun da damar duvarının kalınlaşmasına yol açtığını anlatan Bengisun, böyle bir durumda damar tıkanıklığının meydana geldiğini bildirdi. Bengisun, "Tıkanıklık diz altı damarlarda olduğu gibi kollar da görülebilir. Genelde küçük çaplı damarlar tıkandığı için by-pass şansı yoktur. Eğer hasta sigarayı bırakmazsa istenmeyen uzuv kayıplarıyla karşı karşıya kalabilir" dedi.
Hastalığın ayaklarda soğuma ve üşüme hissi, parmaklarda yara ve kangren gibi belirtilerle kendisini gösterdiğini anlatan Bengisun, bacak ve ayaklarda yürüyünce ağrılar ortaya çıktığını söyledi. Tedavide en etkili önlemin sigaranın bırakılması olduğunu bildiren Bengisun, ayrıca damar genişletici ilaçlara ve mümkün olan hallerde by-pass operasyonlarına da başvurulabildiğini belirtti.
Bengisun, "Tedavide başarının esas belirleyicisi sigarının bırakılmasıdır. Bu hastalıktan korunmak için ister aktif ister pasif, hiçbir şekilde sigara dumanına maruz kalınmaması gerekiyor" diye konuştu.
(AA)