Sigaraya karşı uluslararası anlaşma

CENEVRE (İHA) - Sigarayla savaşımı amaçlayan uluslararası bir anlaşma, 90 gün içinde uluslararası yasa haline gelecek.

Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün kontrolü hakkındaki çerçeve anlaşması, ilk küresel kamu sağlığı anlaşması olma özelliği taşıyor. Anlaşma, Dünya Sağlık Örgütü'nün 192 üyesi tarafından geçtiğimiz Mayıs ayında onaylanmıştı.Ancak yasa haline gelmesi için 40 ülkenin onayı gerekiyordu. Ve Peru, anlaşmayı onaylayan 40'ıncı ülke oldu.
Dünya Sağlık Örgütü, tütün kontrolü hakkındaki bu anlaşmanın milyonlarca kişinin hayatını koruyacağına inanıyor. Anlaşmaya imza atan her ülke, yasal olarak tütün reklamlarını yasaklamak, sigara paketlerine geniş sağlık uyarıları koymak, sigara kaçakçılığını önlemek ve vatandaşlarını pasif içicilikten korumak zorunda.
Anlaşma, uzun süren görüşmelerin sonunda sağlandı. Tütün endüstrisi anlaşmaya karşı yoğun lobi faaliyetleri yürüttü. Dünyanın en büyük tütün üreticisi olan ABD, henüz anlaşmayı onaylamadı. Ancak anlaşmayı onaylayan 40 ülke var. Bu da, anlaşmanın bugünden itibaren yasa olarak 90 gün içinde yürürlüğe gireceği anlamına geliyor.

Reklam
Reklam

Kamu sağlığı yetkilileri, bunun dünyada en çok ölümlere neden olan unsurlardan birine karşı atılmış önemli bir adım olduğu görüşünde. Dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon kişi sigaranın neden olduğu hastalıklar sonucu ölüyor.