Sigarayı bırak 5 milyar kazan

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Madde Bağımlılığı Şube Müdürlüğü'nce tütün ve tütün mamullerinin zararları hakkında toplumu bilinçlendirmek ve sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak amacıyla, "Sigarayı Bırak Kampanyası" düzenlendi.

Dünya Sağlık Örgütü ve Finlandiya Halk Sağlığı Enstitüsü işbirliği ile gerçekleştirilen kampanya kapsamında 4 hafta boyunca sigara içmeyenlere 5 milyar lira ödül verilecek. İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 1994 yılından beri Dünya genelinde yapılan Sigarayı Bırakma Kampanyası 2-29 Mayıs tarihleri arasında geçerli olacak. Türkiye 'bırak-kazan' kampanyası ile bu yıl en az 250 bin kişiye ulaşıp, dünya genelinde katılımın en fazla olduğu ülke ünvanını elde etmek istiyor. Bırak-Kazan Kampanyaları 1994 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünya genelinde yapılıyor. 1994 yılında kampanyaya 13 ülkeden 60 bin kişi, 1996 yılında 25 ülkeden 70 bin kişi, 1998 yılında 48 ülkeden 200 bin kişi, 2000 yılında 69 ülkeden 420 bin kişi ve 2002 yılında 76 ülkeden 670 bin kişi katıldı. İki yılda bir düzenlenen Bırak-Kazan Kampanyasına bu yıl 100 ülkeden bir milyon kişinin katılması planlanıyor.

Reklam
Reklam

BIRAK-KAZAN KAMPANYASININ KURALLARI - Kampanya 2 Mayıs 2004 de başlayacak ve 29 Mayıs 2004 de sona erecek, bunun için kişilerin 4 hafta süreyle sigara içmemeleri gerekiyor.
- Kampanyaya en az bir yıldır sigara içen ve 18 yaşını doldurmuş herkes katılabilir.
- Katılımcıların 2 Mayıs 2004 tarihinden önce katılım formunu doldurup, kampanya merkezine ulaştırmaları gerekir.
- Bırakma gününden itibaren 4 hafta süreyle sigara içmeyenler veya tütün ürünlerini kullanmayanlar, 5 milyar lira ödül almaya hak kazanacaklar.
- Katılımcılar arasında kura çekilecek, kuradan hemen sonra kazanan kişiyle temasa geçilecek ve sigara içip içmediği şahitlerce ve kimyasal analizlerle teyit edilecek.
- Kurayı kazanan kişide idrarda kotinin testi yapılır. Niccheck kotinin testi dipstickleri kampanya koordinasyon merkezi tarafından (KTL-Finlandiya) sağlanacak.
- Bu süre zarfında nikotin replasman tedavisi görenlerde test pozitif çıkacağından CO testi uygulanır.
- Kendi ülkesinde kurayı kazanan ve dört hafta süreyle sigara içmediği saptanan kişi ülke ödülünü alacak.
- Ülke ödülünü alan kişi 2 bin 500 dolarlık Avrupa ödülü ve 10 bin dolarlık uluslararası büyük ödül kurasına katılmaya hak kazanacak.
- Kazanma şansı ülkelerden kampanyaya katılım oranları ile artacak.

Reklam
Reklam

KAMPANYA EN ETKİLİ BIRAKMA YÖNTEMİ
2002 yılında düzenlenen kampanyaya Türkiye genelinde 9 bin 098'i sağlık personeli olmak üzere 98 bin 845 kişinin katıldı. Türkiye bu rakamlarla katılım bakımından dünya genelinde ikincilik, Avrupa bölgesinde ise birincilik elde etti. Sigara bırakma konusunda en maliyet etkili yöntem olan Sigara Bırakma Kampanyalarının Türkiye'de istenilen hedefe ulaştığın belirten Sağlık Bakanlığı yetkilileri, "Bırak-Kazan 2002 kampanyasına katılanların yüzde 86.4'ü kampanyanın sigarayı bırakmalarına yardımcı olduğunu, yüzde 73.5'i kampanya boyunca hiç sigara içmediğini, yüzde 44.7'si ise kampanyadan sonraki bir yıl boyunca hiç sigara içmediğini aktardı" diye konuştular. Yetkililer, bu verilere göre Bırak-Kazan 2002 kampanyası ile 44 bin 183 kişinin bir yıl, 72 bin 651 kişinin ise bir ay boyunca sigara içmemesinin sağlandığını kaydettiler. Bırak-Kazan Kampanyasının diğer sigarayı bırakma yöntemlerine göre üstün yanının ise sigaraya bağlı bir hastalığı olan ve motive olmuş kişilerde yoğun farmakolojik ve psikolojik desteklerle sigarayı bırakma oranının yüzde 50'ye ulaştığını anlatan bakanlık yetkilileri, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Herhangi bir müdahale olmadan sigara içenlerin yüzde 1'inin sigarayı kendiliğinden bırakmaları beklenir. Doktorların hastalarına yaptıkları tavsiyelerle sigarayı bırakma oranı yüzde 3 ile 5 arasındadır. Bırak-Kazan Kampanyaları sigara içme prevelanslarını büyük oranda düşürmese de, toplum üzerindeki etkileri oldukça fazladır. Daha önemlisi Bırak-Kazan Kampanyalarına katılıp 4 hafta sigara içmeyenlerin yaklaşık yüzde 15-35'inin bir yıl sonra halen daha sigara içmedikleri gözlenmiştir. Bu nedenle Bırak-Kazan Kampanyaları sigara tiryakilerine ulaşmanın en maliyet etkili yöntemidir".