'Sigarayı Bırakanlar 20 Dakika Sonra Faydasını Görmeye Başlıyor'

Toraks Derneği Üyesi ve Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, sigarayı...

Toraks Derneği Üyesi ve Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, sigarayı bırakanların, bıraktıktan 20 dakika sonra faydasını görmeye başladıklarını söyledi. Çuhadaroğlu,"İlk 20 dakikada kalp atışı hızı düşüyor. 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale dönüyor. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülüyor. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalıyor. Bir yılın sonunda sigaraya yeniden başlamadıysanız koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadar oluyor. 10. yılın sonundaysa eğer kalıcı bir hasar oluşmamışsa akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısına iniyor. On beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye geliyor." dedi.

Reklam
Reklam

Dünya çapında 1 milyar sigara içicisinin bulunduğunu anlatan Çuhadaroğlu, “Her yıl 5,4 milyondan fazla kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, " Bu ölümlerin 600 binden fazlası, sigara içmeyenlerin sigaraya dolaylı olarak maruz kalmasıyla; 5 milyondan fazlası ise tütün kullanımı ile ilişkilendiriliyor. Yapılan araştırmalara göre, içicilerin yüzde 70’ten fazlası sigarayı bırakmak istiyor. Bunların yüzde 40’ı her yıl bırakmayı deniyor. Ancak yüzde 3-5 arasında küçük bir bölüm 6. ay sonunda sigarayı desteksiz bırakabiliyor. Profesyonel destek alınmayan bu bırakma girişimlerinin başarısız olmasında asıl nedenin nikotin bağımlılığı." diye konuştu.

Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu sigarayı bırakmaya karar verenlere bol bol su içmelerini, bulundukları ortamı sık sık havalandırmalarını, kül tablalarını ortadan kaldırmalarını, sigarayı bırakmaya karar verdikleri an içtikleri markayı ve sigara kokusu ile birleşen ve kişisel bir özellikleri haline gelen parfümlerini değiştirmelerini tavsiye ediyor. Ayrıca sosyal çevreden yardım almanın önemini şöyle anlatıyor: “İlk 15 gün kahve içiyorsanız kafeinsiz içmek, çay içiyorsanız bitki çayı içmek çok önemlidir. Bunun dışında arkadaşlarınıza haber vermenizin, iş yerlerinde onların, evde ailenin desteğini almanın ve düzenli egzersiz yapmanın süreç için çok yararı vardır.”

Reklam
Reklam

Prof. Çağlar, bağımlılar sigarayı kendi iradeleriyle bırakabileceklerini düşünmüyorlarsa bir hekime ya da bir uzmana başvurmalarını da önerdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: