Sigarayı bıraktıktan sonra balgam söktürücü doğal çözümler

Vücut, solunum yollarındaki ince ve hassas dokuların nemli kalması için kalın bir mukus tabakası üretir. Balgam olarak adlandırılan bu tabakanın, özellikle sigarayı bıraktıktan sonra akciğer ve bronşlardaki ifrazatı temizlemeye çabasıyla birlikte dışarı atılması ihtiyacı ortaya çıkar.

Bu sebeple sigarayı bıraktıktan sonra balgam rengi koyu yeşil ile kahverengi arasında bir renk alır. [

**Balgam söktürücü ilaçlar kullanarak ifrazatın sıvılaşması, mukusun tükürüğe dönüşmesi ve vücuttan atılması kolaylaşır. Eczanelerden şurup ya da hap olarak temin edilmesi mümkün olan bu ilaçların yerine benzer etkilere sahip doğal yöntemlerle de bu soruna çözüm üretilebilir.

Balgam Sökmeye Yarayan Bitkisel Kürler

"Sigarayı bıraktım balgam yok." çok sık rastlanan bir cümle değildir. Bu sebeple sigarayı bıraktıktan sonra balgamın rahatsızlık verici hissinden kurtulmak için aşağıdaki doğal yöntemler uygulanabilir. Ancak sigarayı bıraktıktan sonra balgamda kan söz konusu olması, mutlaka bir doktora kontrolüne ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir.

Reklam
Reklam

1. Kekik çayı

Kekik, bronşları genişleterek oksijen alımını artıran ilaçlarla benzer bir şekilde bronkodilatör etkiye sahiptir. Sigarayı bıraktıktan sonra kahverengi balgam söz konusuysa, kekik çayı tüketerek bu problemin çözüme kavuşturulması mümkündür.

Malzemeler:

  • 1 çorba kaşığı kekik yaprağı
  • 1 bardak su
  • 1 çorba kaşığı bal
  • Yarım limon

Hazırlanışı:

Kaynamış suyun içerisine kekiği ilave edin ve 15 dakika daha kaynatmaya devam edin. 10 dakika beklettikten sonra yaprakları süzerek alın. Karışımı, içerisine bal ve limonu ekledikten sonra hızlıca tüketebilirsiniz.

2. Nane çayı

Nane yapraklarından hazırlanan çay boğazı yumuşatır, öksürüğü geçirir, balgam atılmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda nane çayının buharını solumak ciğerlerin açılmasına yardımcı olur. Nane yağıyla boğaz ve göğüs bölgesine masaj yapmak ise solunum yollarını rahatlatır.

Reklam
Reklam

Malzemeler:

  • Yarım litre su
  • 2 yemek kaşığı nane
  • 1 limon dilimi

Hazırlanışı:

Cam kap bir kapta kaynattığınız suyun içerisine 2 yemek kaşığı nane ekleyin. Nanedeki uçucu yağların buharlaşmaması için kabın ağzını kapalı tutun. Kaynatma işlemi bittikten sonra çayı 5 dakika dinlendirin. Sonrasında 1 dilim limonu bardağınızın içine atarak nane çayını tüketebilirsiniz.

3. Okaliptüs buharı

Okaliptüs buharını teneffüs etmek, boğazın yumuşamasını, öksürüğün hafiflemesini, biriken balgamın atılmasını sağlar. Özellikle sigarayı bıraktıktan sonra siyah balgam söz konusu ise okaliptüs buharıyla uygulama yapılması önerilir. Ancak sürekli siyah balgam tükürmek çok ciddi bir durum olabilir ve bir hekime başvurmayı gerektirir.

Malzemeler:

  • Yarım tencere su
  • 5-6 okaliptüs yaprağı

Uygulama:

Tencerenin yarısına kadar su doldurup kaynatın. Okaliptüs yapraklarını içine atarak buharını solumak, ciğerlerin ve solunum yollarının açılmasını sağlar. Bu işlemi gece yatmadan önce başınıza bir havlu örterek yapmayı deneyin.

Reklam
Reklam

4. Anason çayı

Anasonun çayını içmek kadar, buharını solumak da ciğerleri yumuşatarak balgamın atılmasını hızlandırır. Soğuk algınlığı, sinüzit, zatürre, bronşit benzeri solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisinde oldukça etkilidir.

Malzemeler:

  • 1-2 çay kaşığı anason
  • 1 bardak kaynar su

Hazırlanışı:

Anason bitkisini taze, kurutulmuş veya tohum olarak kullanabilirsiniz. Tohum kullanıyorsanız havanda hafifçe ezin; diğer seçeneklerde doğrudan kaynar suya atın. 8-10 dakika demlendikten sonra süzün. Tohum kullanmanız durumunda her içim için taze anason dövmeniz gerektiğini unutmayın.

5. Meyan kökü çayı

İltihap önleyici ve balgam söktürücü özelliği bulunan meyan kökü astım, [

**bronşit ve solunum sistemi ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan mucizevi bir doğal kaynaktır.

Malzemeler:

  • 1 dal meyan kökü
  • 1 bardak su
Reklam
Reklam

Hazırlanışı:

Suyu kaynatıp içine kırılmış ve küçük parçalara ayrılmış meyan kökü dalını ekleyin. 15 dakika demlenmeye bırakın. Dilerseniz dalı rendeleyerek de demleyebilirsiniz. Tatlandırmak için nane veya tarçın katmanız tavsiye edilir. Kristalize olmaması için ılıdıktan sonra ekleyeceğiniz bir çorba kaşığı bal, çaya lezzet katacaktır.

6. Ballı soğan kürü

Antibiyotik özellikleri olan bu kürün solunum problemleri üzerindeki olumlu etkisi oldukça belirgindir. Özellikle balgam söktürücü etkisinden ötürü güçlü bir karışım olarak nitelendirilmesi mümkündür.

Malzemeler:

  • 1 bardak beyaz şarap
  • Yarım bardak bal
  • 2 orta boy soğan

Hazırlanışı:

Şarabın üzerine balı ve doğranmış soğanları ekleyin. Bir hafta kadar beklettikten sonra günde 1-2 kaşık tüketin.

7. Elmalı bal macunu

Çocuklarda ve yetişkinlerde rahatlıkla kullanabileceğiniz, öksürük giderici ve balgam söktürücü bir karışımdır. Hava kanallarını açarak mukus birikimini azaltan bu macunun en önemli etkisi iltihap sökmeye sağladığı faydadır.

Reklam
Reklam

Malzemeler:

  • Yarım elma
  • Yarım limon
  • 1 çorba kaşığı bal

Hazırlanışı:

Elmanın kabuklarını soyduktan sonra ezerek pişirin. Elmalar biraz ılıklaşınca limon suyu ve balı ekleyerek püre kıvamına gelinceye kadar ezin. Bu macunu günde iki defa hazırlayın ve taze tüketin.