Siğil: Neden olur, nasıl geçer?

Siğil, cildin üst tabakasına veya mukozaya yerleşen HPV (human papillomavirüs) virüsünden kaynaklanan bir çeşit enfeksiyondur.

Siğil, cildin üst tabakasına veya mukozaya yerleşen HPV (human papillomavirüs) virüsünden kaynaklanan bir çeşit enfeksiyondur. Genellikle ellerde, ayaklarda ve özellikle parmaklarda sık görülür. Siğil çeşil çeşitleri arasında genital bölgede, genellikle anüsün etrafında, kasıklarda ve vajinada görülen siğiller de bulunur. Çok küçük yapıda oldukları için fark edilmeleri zordur. Siğilin yapısı ve ebatı çıktığı bölgeye ve türüne göre değişiklik gösterir. Genel olarak ciltle aynı renkte, kabarık ve nasıra benzer sert bir yapıdadır. Ancak kahverengi, gri ya da siyah renkte olup yumuşak ve düz olanları da mevcuttur.

Reklam
Reklam

Ayak tabanında oluşan siğiller genellikle yürüdükçe içe doğru battığından ağrı yapabilir. Zararsız bir deri hastalığıdır ancak virüs kaynaklı olduğundan dolayı bulaşıcıdır. Bu pürtüklü küçük ur ile doğrudan temas etmek, virüsün yayılmasına neden olur. Hemen herkeste bu virüs görülebilir ancak kimisi, HPV virüsünü kapmaya daha yatkındır. Çocuklar, tırnaklarını yiyenler ve tırnak etlerini koparanlar, ergenlik çağındaki kişiler ve immün sistemi zayıf olan kişilerde görülme sıklığı daha fazladır.

Siğil Neden Olur?

Bu cilt hastalığı, genellikle HPV virüsünün neden olduğu virüslerdir. Siğil neden oluşur, pek çok nedene bağlı olarak bu cilt hastalığı ortaya çıkabilir. Bu virüsün 60 ile 100 arasında türü vardır. Hijyen bu virüsün oluşmasını etkileyen en büyük nedenlerden biridir. Hijyen eksikliği, bu hastalığın oluşması için zemin hazırlar. Bu hastalığın oluşma nedenleri;

1. HPV virüsü

HPV virüsü vücuda girmesiyle beraber viral enfeksiyon oluşumuna neden olarak vücudun herhangi bir yerinde siğili meydana getirir. Cilt dokularına mukusa işleyen bu virüsler genellikle zararsızdır. Ancak bulaşıcıdır ve yayılma eğilimindedir.

Reklam
Reklam

2. İnsandan insana bulaşması

HPV virüsünü vücudunda taşıyan birisiyle tokalaşmak veya sorunlu bölgeye dokunmak siğilin yayılmasına neden olabilir. En bulaşıcı türleri genellikle ellerde ve parmaklarda oluşan virüslerdir. Çünkü en ön planda olan ve en çok kullanılan uzuv ellerdir. Bu virüsü taşıyan kişilerin temas ettiği eşyalarla temas edilmesi halinde de bulaşma riski vardır.

3. Cinsel ilişki

Genital bölgede ve kasıklarda da oluşan bu cilt hastalığı, cinsel ilişki sırasında çok hızlı ve kolay şekilde yayılır. Korunmasız şekilde cinsel ilişki yaşamak enfeksiyon oluşturarak, ilerde kadınlarda rahim ağzı kanseri gibi çok ciddi bir hastalığın oluşmasına da neden olur. Başka virüslerin oluşumuna da sebep olabilecek bu hastalıktan korunmak için, mutlaka cinsel ilişki sırasında korunmak gerekir.

4. Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Bağışıklık sistemi doğuştan zayıf olan kişilerde ya da sonradan başka hastalıklar yüzünden bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde, hastalığın yerleşmesi için oldukça uygun bir ortam oluşur. Bu kişilerde, bu cilt hastalığının görülme riski çok daha yüksektir. Virüsler, savunmasız bağışıklık sistemini alt ederek rahatlıkla vücuda yerleşebilirler. İmmün sistemi güçlendirici besinler ya da ilaçlar kullanarak, bu bulaşıcı hastalığın önüne geçilebilir.

Reklam
Reklam

5. Yaralar ve sıyrıklar

Vücudun açıkta olan yerlerinde, özellikle ellerde ve kollarda meydana gelen sıyrıklar ve açık yaralar siğil oluşmasına neden olur. Tırnakların yenmesi ve etlerinin koparılması sonucunda özellikle şeytan tırnaklarının arasında, HPV virüsü deri altına giriş yapabilir. Bunun sonucunda da bu bulaşıcı urlar meydana gelir. Özellikle gençlerde görülen tırnak yeme ve tırnak kenarlarındaki etleri koparma durumu, bu virüsün kolayca vücuda girerek kişinin bu rahatsız edici hastalıkla karşı karşıya kalmasına sebep olur.

6. Kuru ciltte oluşan çatlaklar

Kurumuş ve çatlamış eller, virüs için oldukça uygun zemin hazırlar. HPV virüsü, ciltte oluşan bu çatlaklardan içeri sızarak, çok kolay bir şekilde yayılırlar. Kurumuş ve çatlamış ellerde, bu pürtüklü küçük urlara rastlamak olasıdır. Genellikle soğuk havalarda ve bulaşık yıkarken eller tahriş olur. Kuruma ve çatlamaya meyilli olan ellere bakım yapmak önemlidir. Bu virüsün oluşmasına mahal vermemek için, nemlendirici özelliği bulunan el kremleri her daim kullanılmalıdır.

Reklam
Reklam

Siğil Nasıl Geçer?

Vücudun birçok yerinde meydana gelen siğiller, genellikle herhangi bir müdahaleye gerek olmaksızın kendiliğinden geçer. Ancak tekrarlayan ya da uzun süre kaybolmayan inatçı siğiller için tıbbi tedavi yöntemleri de mevcuttur ya da evde uygulanabilecek bazı yöntemlerle bu virüslerle baş edilebilir. Uygulanan tedavilerde amaç, HPV virüsünü etkisiz hale getirmek ve bağışıklık sistemini yeniden dengelemeye çalışmaktır.

1. Tıbbi tedavi yöntemleri

Hekimler, kendiliğinden geçmeyen siğiller için tıbbi tedavi yöntemleri uygularlar. Çok çabuk tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak kimisinin tedavisi birkaç yılı bulabilir. Siğil nasıl tedavi edilir? Hekimler bu hastalık için tıbbi anlamda pek çok tedavi yöntemine başvururlar. Uygulanan tedavi yöntemleri;

  • Deri soyma ilaçları: Hekim tarafından reçete edilen bu ilaçlar salisilik asit içerir. Salisilik asit içeren bu ilaçlar, sorunlu bölgeye bir katman şeklinde sürülür. Bir süre beklenir. Bu tedavi yöntemi genellikle, soğuk buzlu şok ile birlikte uygulanırsa çok daha etkili olur.
  • Donma yöntemi ile tedavi (kriyoterapi): Kriyoterapi tedavisi, nitrojen sıvı içeren bir uygulama olup, sorunlu bölgeye uygulanır. Donma tedavisi, bu virüsün altındaki oluşumu tahrip ederek, bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalığın tahribata uğratılması bir hafta gibi kısa bir sürede olsa da, tedavi haftalarca sürebilir. Bu tedavide yan etki olarak; ağrı, ciltte renk değişimi ve ciltte lekelenmeler meydana gelebilir.
  • Lazer tedavisi: İnce kan damarlarını yakarak yapılan bu darbeli boya lazer tedavisi, oldukça etkilidir. Fakat bu tedavi yöntemi sonucunda, ağrı yaşanması mümkündür ve yara izlerinin kalmasına neden olabilir.
Reklam
Reklam

2. Bitkisel tedavi yöntemleri

Bitkisel bazı yöntemlerle virüsler tedavi edilebilir. İnatçı olmayan bazı virüs türlerinde oldukça etkili olan bu tedavi yöntemleri, kişinin kısa bir zamanda bu rahatsızlıktan kurtulmasını sağlar. Bu hastalığa, bitkisel siğil tedavisi ile savaş açabilirsiniz.

Reklam
Reklam
  • Karbonat: Karbonat bu cilt hastalığının üzerinde oldukça etkili bir doğal kaynaktır. Karbonatı suda çözdürün, sorunlu bölgeyi bu karbonatlı suyla yıkayın ve kurumasını bekleyin. Hastalık geçene kadar tekrar edebilirsiniz.
  • Sarımsak: İçeriğindeki allisin ve dialil sülfit sayesinde oldukça etkin bir tedavi sağlar. Her derde deva olan sarımsağın, aynı zamanda hem antibiyotik hem de bağışıklık güçlendirici etkileri mevcuttur. Siğilin üzerine doğranmış sarımsakları koyun ve bu tedaviye, virüsten kurtulana kadar devam edin.
  • C vitamini: C vitamini de etkili yöntemler arasındadır. Rahatsız olduğunuz bölgeye, bir adet C vitamini tabletini suyla ezerek koyu bir macun kıvamına getirin. Bu macunu cilde uygulayın ve üzerini sarın. Bu tedavi biraz daha yumuşak ve düz yapılı olan virüslerde de etkilidir. Ayaktaki siğil nasıl geçer konusunda ise; bu küçük urların türü de biraz daha düz ve yumuşak yapıda olduğu için, C vitamini tedavisi etkili olacaktır. C vitamininin asidik yapısı bu virüsün yok olmasını sağlar.
Reklam
Reklam