Sigorta Şirketleri Sektörleri Fişliyor İddiası

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sigorta şirketlerinin risk sınırındaki sektörleri sigortalamaktan kaçınmasını eleştirerek,...

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sigorta şirketlerinin risk sınırındaki sektörleri sigortalamaktan kaçınmasını eleştirerek, “Sigorta şirketleri sektörleri fişliyor ve sektörel risklere göre bazı sektörleri sigortalamıyor. Bu durum rekabet kurulu tarafından ele alınmalı ve bu adaletsizliğe el konulmalıdır” dedi.

Aynı zamanda Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı olan Mehmet İşler, şöyle konuştu: “Sigorta şirketleri ile sektör arasında ciddi sorunlar var. Sigorta şirketleri sektörleri fişliyor ve sektörel risklere göre bazı sektörleri sigortalamıyor. Geçmiş yıllarda hasar ödedikleri tesisleri tekrar sigortalamıyorlar ve kendi aralarında bir nevi uzlaşı sağlıyorlar. En çok konut ve bireysel sigortalar yapılıyor diğerleri dışlanıyor. Yüksek risk sınırındaki işleri ve sektörleri sigortalamıyorlar. Hasar ödemelerini sorunlu hale getiriyor ve kötü niyetli davranıyorlar. Bu durum rekabet kurulu tarafından ele alınmalı ve bu adaletsizliğe el konulmalıdır.”

Reklam
Reklam

TURİZM YATIRIMCISI KORUNMALI

Sigorta şirketlerinin hasar ödemelerini sorunlu hale getirdiklerini ve kötü niyetli davrandıklarını söyleyen İşler, Avrupa uyum yasası gereğince istenilen poliçelerin yapılmadığını belirtti.

Özellikle turizm sektörüne yönelik yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini, sektörün risk oranlarına göre sigorta yapılması ve kriterlere uyanların ödüllendirilmesi gerektiğini belirten İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sigortalama fiyatları borsa gibi oldu. Günlük fiyat verilir hale geldi. Devletin yönetmeliklerle çıkardığı bazı sigorta şekilleri yapılmıyor. Örneğin günübirlik teknecilerin yolcu sigortası gibi. Trafik sigortaları ve zorunlu sigortalar fahiş fiyatla yapılmaya başlandı. Sigorta şirketlerinin turizm sektörüne yönelik acil düzenlemeler yapması gerekiyor. Yapılacak düzenleme ile sektörün eksiklerini belirleyerek risk sınıflarına göre puanlama yapılmalı. Risklerini yatırım yaparak azaltan tesis ile risklerini düzenlemeyen ve puanı düşük olan aynı şekilde değerlendirilmeli. Yatırım yapan yatırımcının her riski üstüne alması adil değil. Yatırımcı hem yatırım yapacak hem vergi ödeyecek, hem istihdam sağlayacak, hem de malını sigortalamada güçlük çekecek. Açıkçası tüm bu riskleri alarak iş yapmak pek mümkün değildir. Avrupa’da olduğu gibi tesislerimize ‘check-up’ yapsınlar, sonuçlarına göre puanlama getirilsin buna göre sigorta primleri belirlensin ancak ‘biz sizi sigortalamıyoruz’ dememeliler. Ekonomik döngüyü sağlayan yatırımcı muhakkak korunmalıdır”

Reklam
Reklam

İSTEDİKLERİ GİBİ AT KOŞTURUYORLAR

Türkiye’de sigorta mevzuatının hızlı bir şekilde yeniden ele alınması gerektiğini vurgulayan İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Prim, iskonta, puanlama gibi kriterler acil şekilde ele alınıp masaya yatırılmalı. Artık bu hususlar göz önüne alınarak yaşanan adaletsizliğe dur demek gerekiyor. Maalesef sigorta şirketleri meydanı boş bulduğundan istedikleri gibi at koşturuyor. Rekabet kurulu nasıl bankalara ve diğer sektörlerdeki tekelliğe karşı çıkıyorsa sigorta şirketlerinin de kendi aralarındaki bu uzlaşmalı sigortalama uygulamalarına el atmalıdır, sektör mağdur olmaktadır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz