Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), doktor doktor gezerek derdine çare bulmaya çalışanları ilgilendiren yeni bir düzenlemeye gidiyor. Buna göre; sigortalılar, nisan ayından itibaren aynı hastalıktan 10 gün içinde ikinci bir hastanede muayene olamayacak. Gitse bile ücreti kendi cebinden ödeyecek. Hastanelerin acil servislerine yapılacak başvurular bundan ayrı tutulacak. Bu uygulama ile SGK, gereksiz sağlık harcamalarının önüne geçmeyi hedefliyor. SGK Başkanı Fatih Acar, bu durumu ifade ederken, birkaç hastane dolaşanların kurumun giderlerini gereksiz yere artırdığını belirtti. Acar, "Aynı branşta aynı gün ya da birkaç gün içinde birden fazla hastanede muayene olanlar, kurumun faturalarını gereksiz yere şişiriyor." dedi.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre, SGK Başkanı, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Adana'da yeni düzenlemeyi açıkladı. Amaçlarının, sigortalılara daha kaliteli hizmet sunarken, kurumun gereksiz sağlık harcamalarıyla zor durumda kalmasını önlemek olduğunu ifade etti. SGK'nın bu yıl sağlıktan toplayacağı primin yaklaşık 18,5 milyar TL, bunun karşılığında sağlık harcamalarının 27,6 milyar lira olması bu kararın alınmasında etkili oldu. 1 Nisan'dan sonra hasta aynı branşta 10 gün dolmadan başka bir hastaneye gitmişse masrafını kendi karşılamak zorunda kalacak. Muayenenin yanı sıra hangi filmin ne kadar arayla çekilebileceğinin de formatını oluşturduklarını aktaran Acar, "Vücudun herhangi bir bölgesinden çekilen filmin tekrarının ne kadar süreyle olabileceği belirlendi. Film çekiminde de Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)'de belirtilen sürelerin dışına çıkılmayacak." diye konuştu. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat, özel hastanelerin bundan etkilenmeyeceğini, aksine nakit girdilerinin artacağını söylüyor. Fakat durumu ağır olan hastaların sıkıntı çekebileceğini belirterek, "Halk sağlığı açısından vatandaşı tehlikeye atacak bir uygulama olduğu kanaatindeyim. Süre iyi tartışılmalı." ifadelerini kullanıyor. Muayene sürelerinin kısalığı ya da teknik hataların, kesin teşhisleri engelleyebildiğine dikkat çeken Bahat, sözlerini şöyle sürdürdü. "Bu durumda vatandaş kesin teşhis için ikinci bir hastaneye gitmek zorunda kalabiliyor. Bunlara bir çözüm bulunmalı."
Devlet hastaneleri ise uygulamanın gereksiz yoğunluğu azaltabileceğini vurguluyor. Bir devlet hastanesi başhekimi, uygulamanın bazı hastalar tarafından suistimal edilebileceği uyarısında bulunuyor. Hastaların farklı branşlarda randevu alıp hastaneye gelebileceğini ifade eden başhekim, acil servislerdeki yoğunluğun artabileceğine de işaret ediyor.
Hamile eşini 10 gün içinde 3 farklı hastaneye götürmek zorunda kalan Murat Özay ise farklı bir boyuta dikkat çekiyor. Baba adayının anlattığına göre ilk kadın doğum uzmanı hamileliğin sağlıklı olduğunu söyledi. Fakat eşinin sancıları devam edince farklı bir hastaneye gittiler. Durumun çok ciddi olduğunu öğrendiler. Özay, emin olmak için üçüncü hastaneye daha gitti. Buradaki hekim ise telaş etmemelerini ama dikkatli olmalarını tavsiye etti. Yaşadıkları belirsizliğin kendilerini korkuttuğunu aktaran Özay, bu tür durumlara çözüm bulunmasını istedi.