Sıhhi Tesisatçılara Eğitim Semineri

Mersin Sıhhi Tesisatçılar ve Güneş Enerjisi İmalatçıları Esnaf Odası, üyelerine yönelik “Su Tesisatı Eğitim Semineri”...

Mersin Sıhhi Tesisatçılar ve Güneş Enerjisi İmalatçıları Esnaf Odası, üyelerine yönelik “Su Tesisatı Eğitim Semineri” düzenledi.

Mersin Sıhhi Tesisatçılar ve Güneş Enerjisi İmalatçıları Esnaf Odası, firmalar aracılığıyla oda üyelerini bilgilendirme seminerlerine devam ediyor. Bu kapsamda, oda üyelerine Otello Otel’de bir eğitim semineri verildi. Dizayn Grup Bölge Müdürü Ekrem Sarı, Ürün Yöneticisi Fatih Güler ve Anadolu Bölge Koordinatörü Murat Kanat tarafından verilen seminerde, katılımcılara binalarda su tesisatı döşeme ve yeni çıkan ürünlerin tanıtımı yapıldı. Yaklaşık 300 oda üyesinin katıldığı seminerde, tesisatçılar ürünlere yönelik önerilerini de sundular.

Reklam
Reklam

Eğitim semineri öncesinde sıhhi tesisatçılığa ilişkin açıklama yapan Mersin Sıhhi Tesisatçılar ve Güneş Enerjisi İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kabadayı, Mersin’deki bütün binalardaki sıhhi tesisat işleri, kalorifer, doğalgaz ve güneş enerjisi tesisatlarını yaptıklarını söyledi. Bu alanda faaliyet gösteren firmalarla işbirliği içinde oda üyelerine zaman zaman eğitimler düzenlediklerini belirten Kabadayı, bu eğitimlerde hem mesleğe yönelik bilgilerin verildiğini hem de firmaların yeni ürünlerini tanıttıklarını kaydetti. Eğitimlerde tesisatçıların ürünlere yönelik önerilerini de dile getirdiklerini ifade eden Kabadayı, oda üyelerinin bu eğitimlere çok fazla ilgi gösterdiklerinin altını çizdi.

Binalarda su tesisatının çok önemli olduğunu vurgulayan Kabadayı, bu konuda vatandaşın da bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Özellikle deprem bölgelerinde yıkılma anında en çok tahrip olan yerlerin su tesisatı çekilen bölgeler olduğuna işaret eden Kabadayı, “Bizim mesleğimiz hem çok önemli hem çok zor. Binaya dokunmadan elektrik tesisatını değiştirebilirsiniz belki ama su tesisatını değiştirmeniz mümkün değil. Örneğin insanlar 250 bin-300 bin lira verip yeni bir daire alıyor ama daha 2-3 ay geçmeden akıntılar, sızıntılar başlıyor. Bu da işi bilen tesisatçılar değil, kaçak çalışan ustaların yapmasından kaynaklanıyor. Biz de bu işi yapan ustalarımızı kontrol altına alalım, imza altına alalım hatta kimlik çıkartalım istiyoruz. Binalarda nasıl ki, asansörlerden sorumlu kişi varsa tesisattan sorumlu bir kişi olsun. Avrupa standartlarında tesisatçılığın 5 yıl işçilik garantisi vardır. Biz de ustalarımızı sorumluluk altına alalım ki, vatandaş rahat bir nefes alsın. Ama bunu yapmamızın önünde engel var. Yerel yönetimlerde böyle bir yetki verilmiyor bize” dedi.

Reklam
Reklam

Vatandaşın yasal haklarını bilmediğine de vurgu yapan Kabadayı, “Biz önce vatandaşı bilinçlendireceğiz. Bina alıyorsun, tesisat arızalı, kim bunu yaptı, nerede? Bunu yapan usta gelsin düzeltsin, eğer işçilik hatası varsa bu usta bunun cezasını çekecek. Kayıt altına alınması, sorumluluk getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

En büyük sıkıntılarının kaçak ustalık olduğunu da belirten Kabadayı, sözlerini şöyle tamamladı: “Piyasada bu işin erbabı kişi yapsın. Erbabı olanlar zaten kayıt altındadır, o insanlar hata yapmaz. İşçilikteki kalite düşmesinin en büyük nedeni piyasadaki kaçak işçiliktir. Kayıtlı üyelerimizin 2 katından fazla kaçak çalışan var piyasada. Kayıt altına alınmadığı müddetçe binalarda büyük sorunlar her zaman yaşanacaktır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: