BAĞDAT (İHA) - Irak'ta her gün onlarca insanın hayatını kaybettiği mezhep olaylarına dayalı saldırılar tüm hızıyla sürerken, Amerikan ordusu saldırıların önüne geçebilmek için çeşitli yöntemlere başvuruyor.
Askeri yetkililer, son çare olarak Şii ve Sünni mahallelerin arasını kalın ve yüksek duvarlarla örerek, kavganın taraflarını bir birinden ayırıyor.
Bağdat Güvenlik Planı adı altında her gün farklı yöntemlere başvurulurken, ABD ordusu bu kez de kanlı mezhep savaşının önüne geçilebilmesi için son çare olarak İsrail'in Filistin'de uyguladığı modeli hayata geçiriyor. İnşasına Nisan ayının ilk haftasında başlanan duvar ile özellikle Dicle Nehri'nin doğu yakası, kentin güneyi ve kuzeybatısındaki radikal mahallelerde yoğunlaşan mezhep çatışmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Hükümetin de onayı ile hayata geçirilen plana göre, Şii mahallelerle Sünni yerleşim bölgeleri arasındaki bağlantıyı tümüyle koparırken, bu şekilde aşırı uç isyancı grupların ve mezhebe dayalı şiddetin de önüne geçilmesi düşünülüyor. Bağdat'ın doğusundan, batısındaki Sünni ağırlıklı Azimiye Mahallesi'ne dek uzanacak duvarın toplam uzunluğu 8 kilometreyi aşacak. Amerikan ordusunun intihar saldırıları ve güvenliği gerekçe göstererek inşasını sürdürdüğü ve Irak'taki mezhep unsurlarını birbirinden koparan beton duvarlar, barikatlar ve çukurlardan oluşan beton hattın, kentin merkezine kadar uzanabileceği ifade ediliyor.
ABD ordusu tarafından Bağdat'taki şiddeti azaltmak için tasarlanan proje çerçevesinde, duvarın dikenli tellerle donatılacağı, bazı bölgelerde söz konusu duvarın genişliğinin 1 metreyi bulabileceği ileri sürülüyor. Duvarla mahalleler arasında bulunan bölgelerde ise askeri ve polis teşkilatına mensup güçlerin yer alacağı, bu bölgelerin de "kapalı bölge" olarak ilan edilip, bir mahalleden diğer yasaklı mahalleye geçilebilmesi için birtakım kontrol noktaları oluşturulacağı kaydediliyor. Yetkililer, buşekilde taraflar arasındaki karşılıklı misillemelerin de sona ereceğini düşünüyor.
Irak'taki Amerikan ordusundan Yüzbaşı Scott Mc Learn, başkentte kontrolsüz Şiilerin karşı bölgeye rahatlıkla girip Sünnilere saldırdığını söylerken, Sünnilerin de benzer tavırla misilleme yaptığını, bunun da kontrolünün mümkün olmadığını ifade etti. Örülmesine başlanan 'duvar' yöntemiyle şiddetin önüne geçilebileceğine dikkat çeken Amerikalı askeri yetkili, plandan umutlu olduklarını vurguladı.
ABD ordusu, söz konusu duvarın yapılmasıyla kentteki güvenlik kontrolünün ele alınacağını düşünürken, bazı çevreler, söz konusu duvarın Iraklılar arasında zaten zayıf olan sosyal ilişkileri tamamen yok edeceği görüşünde birleşiyor.
İsrail'in Filistin topraklarında ördüğü duvarları hatırlatan barikatın yapımına 10 Nisanda başlandı. Yetkililer, planın tam anlamıyla hayata geçirilebilmesi için yoğun çaba sarf edildiğini vurguluyor.
ABD ordusunun Irak'taki mezhep çatışmasına engel olmak için Bağdat'ta uygulamaya koyduğu duvarın daha önceki benzeri, ilk kez 2002 yılında İsrail hükümeti tarafından Filistin ile İsrail arasında güvenliği sağlamak için "tampon bölge" adı altında inşa edilmiş, Şaron yönetiminin o tarihlerde aldığı karar uluslararası çevrelerden de büyük tepki toplamıştı.