"Şiir Ve Türküleriyle Karacaoğlan" Paneli

Mersin'de düzenlenen "Şiir ve Türküleriyle Karacaoğlan" paneliyle, Karacoğlan'ın hayatı ve şiirleri anlatıldı.

Mersin'de düzenlenen "Şiir ve Türküleriyle Karacaoğlan" paneliyle, Karacoğlan'ın hayatı ve şiirleri anlatıldı.

Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nilgün Çıblak Coşkun, Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde, Karacaoğlan'ın hayatı, sanatı ve şiirleriyle ilgili bilgiler verdi.

Coşkun, Karacaoğlan'ın yaşadığı yüzyıl, yaşadığı ve öldüğü yer ile ilgili bilgilerin net olmadığını ancak halk arasındaki söylentiler ve bilinen şiirlerinden yola çıkılarak Türkiye'nin güneyinde yaşadığına dair kuvvetli bir görüşün olduğunu aktardı.

Reklam
Reklam

Gaziantep, Adana, Osmaniye ve Mersin gibi illerin Karacaoğlan'ı bu söylentilerden yola çıkarak sahiplendiğini ifade eden Coşkun, şöyle devam etti:

"Aşıklık geleneğinde Karacaoğlan mahlasını kullanan çok sayıda aşık bulunuyor. Karacaoğlan'ın sanatına ve manevi kişiliğine saygı göstererek mahlasını kullanan bu aşıklar, Karacaoğlan'ın kişiliğini ve sanatını besleyerek sözlü gelenekte bu güne kadar yaşatılmasını sağlamışlardır. Karacaoğlan'ın hayattayken başlayan ünü, ölümünün ardından da devam ediyor. Onun, yalın, çarpıcı ve yerli öğelerle dolu kendine has dili, bugün bile aydın kesim ve halk şairleri arasında büyük öneme sahip. Karacaoğlan, şiirlerinde aşk, din, insan sevgisi, doğa güzellikleri gibi konuları işlemiştir."

Doç. Dr. Refiye Okuşluk Şenesen ise Karacaoğlan ile ilgili bu güne kadar pek çok şeyin söylenegeldiğini belirtti.

Karacoğlan'ın bugün de sevgisinden, sanatından hiçbir şey kaybetmediğini hatırlatan Şenesen, "Karacaoğlan, tıpkı Nasrettin Hoca ve Yunus Emre gibi Anadolu insanı tarafından paylaşılamamıştır. Karacaoğlan sevgisine bağlı olarak halk arasında, değişik anlatma, efsane, rivayet ve menkıbeler türetilmiştir. Halkımız bu hikayeleri aşığa yakıştırmış ve dilden dile anlatarak günümüze aktarmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Aksan, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Turabi Aktürk; öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Muhabir: Basir Gülüm

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz