Siirt Sağlık Müdürlüğü'nden Sıcak Uyarısı

Siirt Sağlık Müdürlüğü yaz döneminde sıklıkla meydana gelen sıcak çarpmaları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.İl Sağlık...

Siirt Sağlık Müdürlüğü yaz döneminde sıklıkla meydana gelen sıcak çarpmaları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının insanın ruh ve beden sağlığını olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Açıklamada, "Hava, çevre ve iklim değişiklikleri insanın hormon ve sıvı dengesini bozarak sinir sistemini etkiliyor. Aşırı sıcaklar da, insanın ruhsal yapısını bozabiliyor, nem miktarı arttıkça fiziki aktivite, duygu durumu ve uyku sisteminde sapmalar meydana geliyor. Bıkkınlık, isteksizlik, halsizlik ve sinirlilik hali ile çalışma verimi düşüyor. Aşırı sıcaklar tüm yaş gruplarını olumsuz etkilediği gibi ortaya çıkabilecek sonuçlar her yaş ve hastalık grubunda farklı olarak hissedilir. Özellikle, kalp damar hastalığı, hipertansiyonu bulunanlar ile karaciğer, böbrek yetmezliği ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, depresyon ve benzeri bozuklukları olanlar, astım, KOAH ve akciğer problemleri olanlar ve bağışıklık sistemi yetersizliği olan kişiler sıcaklardan en olumsuz etkilenen gruptur. Kalp damar hastaları ile hipertansiyonu bulunanlarda, aşırı sıcağa bağlı tansiyon yükselmeleri meydana gelebilir. Yine bu tip hastalarda beyin kanaması, bayılma, şuur bulanması gibi durumlar söz konusu olabilir. Yine KOAH ve benzeri solunum problemi bulunan kişilerde solunumsal problemler artabilir, diyabetli kişilerde damarlar zarar gördüğünden benzeri şikayetlerle karşılaşabilirler. Özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında güneş ışınları daha dik ve etkili geleceğinden bu saatlerde dışarı çıkılmaması faydalıdır" denildi.

Reklam
Reklam

Ultraviyole ışınlarının cilt kanseri oluşumuyla yakından ilgili olduğu belirtilen açıklamada vatandaşların güneşte uzun süre kalmamaları gerektiği belirtildi. Açıklamada, "Bilindiği gibi ultraviyole ışınları güneş ışınlarında mevcuttur. Tarlalarda veya güneş altında uzun sure kalan insanlar bu risk altında kalarak bir nevi hayatlarını riske etmektedirler. Bu durumda bulunan kişiler sık sık mola vermelidir. İlerlemiş sıcak çarpması çok tehlikelidir, tedavi edilse bile hastaların yüzde 20'si ölüm tehlikesi altındadır. İyileşenlerin ise sinir sisteminde kalıcı hasarlar oluşabilir, denge ve koordinasyonlarının normale dönmesi ise aylar alır. Ancak ilk belirtiler görüldüğünde tanı konur, bilinç kaybından önce tedaviye başlanırsa iyileşme şansı oldukça yüksektir." ifadelerine yer verildi.

"SERİNLEMEK İÇİN ALKOLLÜ İÇECEKLERDEN UZAK DURUN"

Serinlemek için alkollü içecekler kullanılmaması gerektiği belirtilen açıklamada bunların önce serinlettiği, ardından da vücudun su kaybını arttırdığı belirtildi. Hafif yemekler ve sulu yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiği belirtilenz açıklamada şunlara yer verildi:

Reklam
Reklam

"Yağlı ağır yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalı. İnce, açık renk, bol giysiler giyilmeli. Geniş kenarlı şapka giyilmeli, doğrudan güneş ışınlarından korunulmalıd. Sık sık duş alınmalıdır. Dışarıda aktif olarak çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya ağır eforlardan kaçınmaya ve sık sık, bol bol sıvı, tuzlu gıdalar almaya daha çok dikkat etmeleri gerekir. Sıcak çarpması ve bitkinliği belirtilerini bilip bu belirtilere karşı uyanık olunmalı alınan önlemlerle hasta düzelmezse doktora haber verilmelidir".

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz