Siirt tiftiği dokumacılığı hızla gelişiyor

Siirt Üniversitesi'nde tiftikten üretilen ürünlerin en az 60 yıl hiç bozulmadan kalabildiği belirtildi.

Siirt'in en önemli el sanatı ve has ürünü tiftikte büyük başarılar elde eden Siirt Üniversitesi Siirt ve Yöresi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi, tiftikle işlediği ince ayrıntılı resimlerle de dikkatleri çekmeye devam ediyor.

Daha önce battaniye, heybe, seccade gibi ince ayrıntıya girilmeden Siirt tiftiğinden elde üretilen ürünlere her gün bir yenisi daha ekleniyor. Siirt Üniversitesi Siirt ve Yöresi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi, yaptığı başarılı çalışmalarla Siirt battaniyesi ve dokuması ile ilgili bu güne kadar büyük bir mesafe kat ederek TSE’nin belirlemiş olduğu standartları (koku, ölçü, gram vb. tolerans aralıkları) yakalamayı başardı.

Reklam
Reklam

En ince ayrıntılarıyla birlikte dokunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt Valisi Musa Çolak, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları'nın fotoğrafları ve Türkiye Haritası, Araştırma Merkezi'nin bu konuda ne kadar büyük başarılar elde ettiğini gözler önüne seriyor.

Yaptıkları çalışmalarla ilgili Siirt Manşet'e bilgi veren Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Muhammed Keskin, öresel el sanatlarını modern bir yapıya kavuşturma yönünde bir hayli ilerleme kat ettiklerini vurgulayarak "Siirt’in yerel el sanatlarının başında gelen Siirt battaniyesi ve dokuması ile ilgili bu güne kadar büyük bir mesafe kat ederek TSE’nin belirlemiş olduğu standartları (koku, ölçü, gram vb. tolerans aralıkları) yakalamayı başardık. Battaniye ve dokumalarımız yazısıyla, deseniyle, motifiyle yeni bir görünüme kavuşturularak beğenilerinize sunulmuştur." dedi.

Eskiden 40x40 olarak dokunan Siirt Battaniyesi'nin Araştırma Merkezinin çalışmaları sayesinde resim yapılabilecek tekniğe kavuşturulduğuna dikkat çeken Keskin, "Yaptığımız çalışmalar, uygun kullanıldığı takdirde en az 60 yıl dayanır. Merkezimiz bu kazanımlarını açmış olduğu kurs, sergi, sempozyum ve seminerlerle gerek ilimize gerekse tüm Türkiye’ye tanıtma çabası içindedir." dedi.

Reklam
Reklam

Araştırma Merkezi Müdürü Muhammed Keskin, merkezin 2007'de kurulan Siirt Üniversitesi'nin kuruluşuuyla birlikte kurulduğunu belirterek, "Araştırma Merkezi'nde ilk olarak Siirt'in en önemli el sanatı ürünü olan Siirt Battaniyesi'ni ele aldık. Bu ürünü ele aldığımızda bu konuyla ilgili benim lisans tezim dışında hiçbir bilimsel ve akademik yayın ve çalışma yoktu. Ben de kendi tezimi baz alarak ve alan taraması yaparak çalışmalara başladım. Alanında gelenseksel olarak yetişmiş en iyi elemenları sınava tabi tutarak merkeze aldık. Bu elemanlarımızı temel sanat eğitimine aldık. Desen, çizgi, grafik, yazı teknikleri, leke, koku giderme gibi çalışmalarını uygulamalı olarakyaptık. Temel amacımız orijinal el sanatımız olan tiftiğimizi üretmektir. Yıkama, eğirme, koku giderme gibi çalışmaların hepsini merkezimizde yapıyoruz. Ppiyasadan sipariş almaya başladık. Çekilmiş olan resimleri gerek elle gerekse photoshopla grafiğe dökerek bunu tiftiğe aktarmayı başardık." dedi.

Resimlerin grafiğe dönüştürüldükten sonra tiftiğe uygulanmasının ortaya çıkardığı sonuçlardan memnun olduklarını belirten Keskin, "Yaptığımız çalışmalarla ortaya çıkan sonuçlar, ustalarımız başta olmak üzere herkesi şaşırtmıştır. Üniversite olarak bu ürünümüzü göğsümüzü gere gere sürekli sergiliyoruz. Bu el sanatının sanayiye ve ekonomiye canlılık katmasını hedefleyerek bu ürünümüzün yok olmasını engellemeyi amaçlıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2009-2010 sozununda yapmış olduğu Somut Olmayan Kültürürel Miras Unsurlarını Belirleme Bölgesel Toplantısı'nda Araştırma Merkezi olarak Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden Sanat Tarihçisi Cabir Alper'le birlikte Siirt Battaniyesi'ni rapor haline getirdik. Yaptığımız bu çalışma, 81 ile örnek çalışma olarak seçildi." dedi.

Reklam
Reklam

Keskin, Üniversite olarak Siirt Tiftiği dokumacılığı yapan esnaflara da her zaman yardımcı olmaya hazır olduklarını belirterek, "Araştırma Merkezimizde çok yetenekli, çok deneyimli ve gerekli eğitimleri almış üç donanımlı elemanımızla beraber çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

Merkez elemanları Adnan Evin, Hüseyin Tekin ve Özgür Harman da Siirt Tiftiği dokumacılığının eskiden yüzlerce kişin tarafından yapıldığını belirerek bu sayının yirmilere kadar gerilediğine dikkat çekti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz