Siirt'in çehresi üniversite ile değişiyor

Gelişimini hızla sürdüren ve 2007 yılında 3 fakülte, 2 bin 800 öğrenci ile yola koyulan Siirt Üniversitesi, şu anda 8 fakülte ve 13 bin 500 öğrenci sayısı ile eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra araştırma, geliştirme, topluma hizmet alanında da kalkınmaya önemli katkı sunuyor - Rektör Prof. Dr. Murat Erman: - "Üniversitemiz, uluslararası bir üniversite olma yolunda önemli mesafeler aldı" - "Şu an tıp fakültesi ile ilgili karar Bakanlar Kurulu'nun imzasına sunuldu" - Öğrencilerden Kader Bozbey: - "Bu bölgede kız çocuklarının uzak illerde okul eğitimine pek olumlu bakılmıyor. Bölgemizde üniversitelerin kurulması ile kızlar buraları tercih edip hayallerindeki mesleğe sahip olabiliyorlar"

SİİRT (AA) - FECRİ BARLIK- Kurulduğu günden beri gelişimini hızla sürdüren Siirt Üniversitesi (SİÜ) ile kentin çehresi değişmeye devam ediyor.

2007 yılında 3 fakülte ve 2 bin 800 öğrenci ile yola koyulan Siirt Üniversitesi, şu anda 8 fakülte ve 13 bin 500 öğrenci sayısı ile eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra araştırma, geliştirme ve topluma hizmetler alanında da kentin ve bölgenin kalkınmasına önemli katkı sunuyor.

2023 hedeflerine istikrarlı bir şekilde yürüyen üniversite, şu anda 8 fakültenin yanı sıra 4 enstitü, 4 yüksekokul, 5 meslek yüksekokulu ve 15 araştırma uygulama merkezi ile 107 farklı alanda eğitim öğretim hizmeti veriyor.

Reklam
Reklam

496'sı akademik olmak üzere 973 personel ile bölgede en fazla istihdam oluşturan kurumların başında gelen üniversite, 2023 yılında öğrenci sayısını 25 bine, yabancı uyruklu öğrenci sayısını ise yüzde 25'e çıkarmayı hedefliyor.

SİÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belirledikleri hedeflere yönelik üniversitenin çalışmalarını yoğunlaştırdığını söyledi.

Üniversitenin yurt dışına açılma ve yurt dışından öğrenci kabul etme faaliyetleri kapsamında 20 farklı ülkeden 855 yabancı uyruklu öğrenciye ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Erman, "Bunun yanı sıra üniversitemizde farklı dillerde eğitim veren bölümlerin kurulması, tıp fakültesi ve diş hekimliği gibi sağlıkla ilgili ve öğrencilerin rağbet ettiği fakültelerin açılması bölge için önem arz eden hedefler olarak belirlendi. Üniversitemiz, uluslararası bir üniversite olma yolunda önemli mesafeler aldı. Sosyal bilimler ve fen bilimlerinde sayıları 25'i bulan yüksek lisans ve 2 doktora programı ile 700 civarında lisansüstü öğrenci eğitim öğretim görüyor." dedi.

Reklam
Reklam

Araştırma, geliştirme faaliyetlerine büyük önem veren üniversitenin yayın sayısı ve niteliğini artırma yönünde faaliyetlerini yoğun olarak sürdürdüğüne dikkati çeken Erman, yayın sayısı ve diğer akademik parametreler açısından gözle görülür gelişmeler olduğunu belirtti.

"Üniversitemiz, bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma çerçevesinde bulunduğu bölgenin dinamiklerini yoğun bir şekilde değerlendirmeyi amaç edinmiş ve toplam kalite standartlarını tüm akademik ve idari birimlerine uygulamayı ilke edinmiş bir üniversitedir." diyen Erman, sivil toplum kuruluşları, yerel basın ve diğer kamu kuruluşlarıyla işbirliği noktasında arzu edilen şekilde gelişme gösterdiklerini dile getirdi.

Kezer Yerleşkesi'nin 2013 yılında faaliyete geçtiğini anımsatan Erman, burada öğrencilere sosyal ve kültürel olanaklar sunulmasının yanı sıra açık ve kapalı spor tesisleri ile öğrencilerin boş zamanlarını verimli bir şekilde geçirmelerinin sağlandığını kaydetti.

- Tıp fakültesi kararı Bakanlar Kurulu'na sunuldu

Reklam
Reklam

Rektör Prof. Dr. Murat Erman, üniversite bünyesinde tıp fakültesi kurulması taleplerini Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) onayladığını hatırlattı.

Tıp fakültesinin şehre çok yönlü olarak katkı sunacaklarını dile getiren Erman, şöyle devam etti:

"Sağlık sektöründe ve diğer sektörlerde ilimizin ekonomik ve kültürel gelişmesini olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Şu an tıp fakültesi ile ilgili karar Bakanlar Kurulu'nun imzasına sunuldu. İnşallah yakın zamanda Bakanlar Kurulu'ndan da kararın çıkıp Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte tıp fakültesinin kuruluşuyla halkımıza hizmet vermesi sağlanacak."

Erman, üniversite bünyesinde hukuk fakültesinin de kurulmasına ilişkin senato kararını YÖK'e sunduklarını, YÖK'ün olumlu bir karar vermesini beklediklerini sözlerine ekledi.

- Öğrenciler kendi bölgelerinde okumaktan mutlu

Üniversite öğrencilerden Mahmut Arslan da Diyarbakır'dan okumak için Siirt'e geldiğini söyledi.

Üniversite sınavlarına ilk girişte Alanya'yı tercih ettiğini aktaran Arslan, "Alanya'yı tercih etmiştim fakat bir öğrencinin maddi durumu iyi olmadığı zaman orada yaşama koşulları çok zor. Onun için ikinci sefer Siirt'i tercih ettim. Maddi durumu iyi olmayan öğrenciler de burada geçimini sağlayabiliyor. Burada modern binaların yapılması, bölgede üniversitelerin kurulması bizleri sevindiriyor." dedi.

Reklam
Reklam

Üniversitenin her geçen gün geliştiğini, fakülte ve bölümlerin açılması ile her geçen yıl öğrenci sayısında artış olduğunu vurgulayan Arslan, fiziki koşulların da çok iyi olduğuna değindi.

Batman'dan geldiğini belirten Yusuf Şimşek ise maddi durumu iyi olmayan ailesinden uzak kalmak istemediğinden Siirt'i tercih ettiğini aktardı.

"Maddi imkansızlıklardan dolayı uzak bir şehre gidemedim. Siirt güzel, öğrenciler için ideal bir şehir." ifadesini kullanan Şimşek, burada tıp fakültesinin kurulacak olmasının hem şehir hem bölge açısından önemli olduğunu söyledi.

Diyarbakır'dan gelen Nurşah Narin de bölgelerinde üniversite okumanın kendisi için çok iyi olduğunu belirtti.

Narin, ailesini istediği zaman gidip görebildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Buraların gelişmesi açısından üniversitenin kurulmuş olması çok iyi bir durum. Öğrencilerin de buraya gelerek burayı tanımaları sağlanıyor. Bu bölgeyi daha bilmeyen birçok insan var. Üniversitemiz de şehirlerin tanıtımına katkı sunuyor. İlk geldiğimizde bazı bölümler daha açılmamıştı. Şu anda tıp fakültesi gündemde. Bu fakültenin kurulması ile buraya daha çok öğrenci gelir ve burası gelişir."

Reklam
Reklam

Siirtli Kader Bozbey de kendi ilinde üniversite okuma olanağına sahip olmanın önemini anlattı.
Bozbey, şöyle dedi:

"Kendi ilimde okuyorum. Daha yakın oluyor, zamanında eve gidip gelebiliyorum. Bu bölgede kız çocuklarının uzak illerde okul eğitimine pek olumlu bakılmıyor. Bölgemizde üniversitelerin kurulması ile kızlar buraları tercih edip hayallerindeki mesleğe sahip olabiliyorlar."

Anahtar Kelimeler: