Siirt'te 'türkiye Ekonomisi Ve Bölgesel Kalkınma' Sempozyumu Yapıldı

Siirt Üniversitesi tarafından, 'Türkiye Ekonomisi ve Bölgesel Kalkınma' konulu sempozyum yapıldı.Siirt Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyuma, öğretim...

Siirt Üniversitesi tarafından, 'Türkiye Ekonomisi ve Bölgesel Kalkınma' konulu sempozyum yapıldı.

Siirt Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyuma, öğretim görevlileri öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Ekonominin çok önemli bir bilim dalı olmaya başladığını belirten Prof. Dr. Serdar Olgan, 2023’te 1 trilyonluk milli gelir hedefleri olduğunu, Türkiye’de cari açık meselesi bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Olgan, "Bu tasarrufun yeterince yapılmadığını gösteriyor. Dış ticaret verdiğimiz için cari açık var. Son dönemde bu kırılmaya çalışıldı. Türkiye ithalat yapmadan ihracat yapma durumu neredeyse bulunmuyor. 160 milyar dolar ihracatımıza karşılık 230 milyar dolar ithalatımız var. Geçen yıl yayınlanan teşvik programı bu cari açığı kapatacak bir çalışmadır. Bölgesel kalkınma gerçekleştiğinde ithalat azalacak ve cari açık çözümlenmiş olacaktır. Tahmin ediyorum Siirt’te turizm sektörü daha çok ön plana çıkabilir. Kalkınma ajanlarına çok ciddi başvurular oluyor. Bunlar bölgenin kalkınması için önemlidir" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye ekonomisinin enerji açığına gittiğini belirten Doç. Dr. Gökhan Karabulut ise, "Bu açıdan baktığımızda 1,5 trilyon varil petrol var dünyada. Bir taraftan yeni petroller bulunuyor. Şimdi eskiye oranla çok daha zor ve az çıkarılan bir madde. Bir taraftan da dünya nüfusu 7 milyara yaklaştı. Petrol temelli gübrelerle ve alternatif sulama çeşitleriyle gelişmiş tarım sağlanmaya çalışılıyor. 2050’de kıtlık ihtimali var, çünkü pirinçten mercimeğe kadar petrol fiyatlarından etkileniyor. Dünyanın çok zorlu bir sürece girdi. Alternatif olarak nükleer santral olabilir, ancak o da geçici ve zararları çok fazla. Rüzgar enerjisini dönüyoruz, ama çok yetersiz olur. Bunların yerine farklı enerji kaynakları olması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu ise, gelirin nasıl sağlandığını ve dağılımının dengeli olmasının, sosyal adaleti, istikrarı sağlamada önemli olduğunu söyledi. Kuzu, "Bölgesel kalkınma artık merkezden yerele değil, yerelden uluslararasına kadar etkili olmalıdır. Halen yürüklükte olan 9. kalkınma planında bölgesel ve yerel kalkınmanın sağlanması vurgulanmıştır. Kalkınma planlarında sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak amacıyla bölgemizle ilgili olan GAP önemli bir projedir. 2012 ekonomik gelişmişlik oranında Siirt Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 6 etkisi bulunmaktadır. TR3 bölgesi illeri arasında Siirt 67. sıradan 72. sıraya gerilemiştir. Başta kaynak sorunu ve kurumsal yapının sağlanamaması sonucu arzu edilen gelişmeyi engellemiştir. Bölgenin kalkınmasında tarımın yanında madenlerine de ağırlık verilmelidir. Bölgesel kalkınma planlarının gerçekleşmemesi sonucu bölgemiz yüksek düzeyde işsizliği beslemiş ve göç vermiştir. Siirt’in çevresindeki yolların tamamlanmamış olması ilimizin çıkmaz sokak olasına sebep olmuştur. Ankara'ya her gün uçak seferi düzenlenirken yatırımcı İstanbul’dan gelirken bu ulaşım imkanını sağlamada eksik kalmıştır. Kurtalan-Cizre demiryolu sorunu da çözülmesi gerekmektedir. Çözüm süreciyle birlikte bu durumun düzeleceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Sempozyum, katılımcılara verilen plaketlerin ardından sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: