Siirt'te Yumurta Bayramı Araştırılacak

Siirt'in yöresel bayramlarından olan "Yumurta Bayramı"nın araştırılarak kayıt altına alınacağı bildirildi.

Siirt'in yöresel bayramlarından olan "Yumurta Bayramı"nın araştırılarak kayıt altına alınacağı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün konuyla ilgili olarak Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) kültürel işbirliği kapsamında düzenlenen TANDEM-Kültür Yöneticileri Değişim Programı'na proje başvurusunda bulundu.

Siirt'in somut olmayan kültürel mirası içerisinde yer alan "Yumurta Bayramı"nın kayıt altına alınmasını ve bu kapsamda envanterinin hazırlanmasını amaçlayan projenin İngilizce başvurusu, Kültür ve Turizm Müdürü Remzi Uslu ile Siirt Valiliği AB ve Dış İlişkiler Merkezi'nde görev yapan Mesut Uğurlu tarafından gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Kültür ve Turizm Müdürü Uslu, yaptığı açıklamada, projenin kabul edilmesi halinde Avrupa ülkelerinde kutlanan Yumurta Bayramı (Paskalya) ile Siirt'te kutlanan Yumurta Bayramı'nın (Şıhrıl Bayf) karşılaştırmalı olarak analiz edileceği ve Siirt'in kültürel unsurlarından birinin daha kayıt altına alınmış olacağını belirtti.

Bu yöndeki çalışmaların Valiliğin desteğiyle sürdüğünü kaydeden Uslu, "Unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel miraslarımızdan biri olan Yumurta Bayramı (Şıhrıl Bayf) ile ilgili hazırladığımız projenin kabul görmesini umuyoruz. Bu proje ile ilimizi tanıtmanın yanı sıra kültürümüzü de yeni yetişen nesillerin bu bayramı öğrenmesi ve yaşatmasını sağlamış olacağız. Siirt'in en fazla ihtiyaç duyduğu konulardan birisinin de tanıtım olduğuna inanıyoruz" dedi.

-Yumurta Bayramı (Şıhrıl Bayf)-

Her yıl Mayıs ayında kutlanan bu yöresel bayram nedeniyle, bütün evlerde yumurta kaynatılır. Nişanlı ve yeni evlilere 100 ile 500 arasında yumurta gönderilir.

Kurulan bayram yerinde çeşitli renklere boyanmış yumurtalar tokuşturulur. Bir araya gelen erkekler çeşitli oyunlar oynar. Uzun atlama (Şakulu-Zemce) ve koşu müsabakaları yapılır. Mahalli Yumurta Bayramı oynama yeri sabahları Sor mevkisindeki Tınaz Tepe, ikindi vaktinde Zeyneb-ül Mahaddise Hazretleri Türbesi'nin bulunduğu yerde yapılırdı. Ertesi gün nişanlıların eğlenceleri başlar. Buna "Nişanlı teşhiri" denir. Her aile, müstakbel gelinini alıp Şeyh-üt Türki yamacındaki Şeyh Osman Mevkisi'ne götürerek, orada hep birlikte eğlenirlerdi.

Reklam
Reklam

Muhabir: Ayhan Mergen / İbrahim Yakut

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: