Siirt'ten Kürtçe ezana tepki

Şanlıurfa’da ezanın Kürtçe okunmasına tepkiler sürüyor. Siirt İşadamları Derneği Başkanı Faruk Pamukçu, Avrupa’nın şu ana...

Şanlıurfa’da ezanın Kürtçe okunmasına tepkiler sürüyor. Siirt İşadamları Derneği Başkanı Faruk Pamukçu, Avrupa’nın şu ana kadar inananlarını kiliseye çan ile davet ettiğini görüyoruz. Bu kiliseye davet nasıl orijinal ise ülkemizde de dünyada binlerce yıldır ezan Arapça olarak okunmaktadır. Orijinali de Arapçadır. Bu farklı şekiller de ve farklı dillerde okumak müminleri bölüp parçalamaya yönelik bir davranıştır. Bunu esefle kınıyoruz." dedi. Özellikle Şanlıurfa’da yani Peygamberler şehrinde ezanın Kürtçe okunması veya herhangi bir dile okunmasının kendilerini yaraladığını aktaran Pamukçu, "Ezanın orijinali Arapçadır. Bunun farklı dillerde okunmasını istemiyoruz. Bu konuda haklı sağduyuya davet ediyoruz." şeklinde konuştu.
AK Parti Siirt milletvekili ve adayı Afif Demirkıran ise "Bu millet Türkçe ezandan çok çekti. Allah bu millete orijinali dışında ezanı okunması nasip etmesin. Kürtçe ezan okunmuş. Bazı yerlerde bu tamamen milletimize karşı yapılan bir ihanettir, provokasyondur. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değildir. Hem camilerimiz dururken başka yerlerde, sokaklarda, çadırlarda alternatif olarak Cuma namazlarının kılınması, hem ezanın Kürtçe ve başka bir dilde okunması gayretleri hiçbir yerde yoktur. Dünyanın neresine giderseniz gidin, dünyanın her yerinde Müslümanlar vardır. Tek okunuş şekli vardır. O da Arapçadır. Orijinali böyledir. Kıraati de her yerde aynıdır. O açıdan hiçbir şekilde böyle bir şey tasvip etmiyoruz. Şiddetle reddediyoruz. Arapça okunması dışında hiçbir şekilde kabul etmiyoruz.. Bakın geçen bir arkadaş Cuma namazı ile ilgili anlattıkları. Birileri onu cami dışında Cuma namazına götürmüş. O arada yağmur yağmış. Orada yapılan anonsla şiddetli bir yağmur yağacak Cuma namazı iptal. Böyle bir şey olabilir mi? Yağmur yağdı diye namaz iptal edile bilir mi? Hiçbir zaman tarihte böyle bir şey yaşanmış değildir. Onun için halkımıza doğu ve Güneydoğumuza halkımıza özellikle şunu söylüyorum. Gelin ne hiç kimsenin dinimizle ve ne kimsenin milliyetimizle ve ne hiç kimse elbisemizle, ne hiç kimsenin kültürümüzle ve geleneğimizle oynamasın ve müsaade etmeyelim. Özellikle kürt halkı örf ve adetine bağlıdır. Ar ve hayası yüksektir. Bunların zedelenmesine ve bunların tahrip ve bunların bozulmasına yönelik hareketleri şiddetle şiddetle reddedelim." şeklinde konuştu.
Siirt İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği(SİMYADER) Başkanı Necmettin Çiçek de Ezanı şerifin Arapça dışında hangi dilde ve hangi lehçede olursa olsun kabul edilemez. Bizim dedelerimizin, ecdadımızın yıllarca Türkçe ezandan çektiği yetmiyormuş gibi şimdide Kürtçe ezan karşımıza nereden çıktı. İslamiyet ten beri beraber yaşamış olan Kürtleri, Türkleri ve herkesin ortak simgelerinden biri bildiğimiz gibi ezanı Muhammedi dir. İslam dininin temel direklerinden ve ilk işareti Bilal Habeşi’nin unutulmaz sesi olan ezanı hiçbir güç ne susturabilir ve nede susturabilir. Malumunuz ezanı ilk rüyasında gören Abdullah Bin Zeyt bunu açıklayınca Hazreti Ömer de aynı rüyayı gördüğünü açıklar. Bu durum bu ezanın lafız ve manasının Allah tarafından olduğunu açıklamaktadır. Peki ben şimdi bunu değiştirmeye kalkışanlara soruyorum. Hangi güç Allah tarafından verilen lafız ve manasını değiştirebilir. Yıllar önce ezanın lafızlarını değiştirmeye çalışan ve kalkanların durumu herkesçe malumdur. Bizler bu hatadan bir an önce dönülmesini istemekteyiz. Bunu kesinlikle Kürt kardeşlerimiz tarafından da kabul görmeyeceğine inanmaktayım. Lütfen hiç kimse bu ülkenin birlik ve beraberliğini zedeleyecek bir işe kalkışmasın. Bilhassa kutsal değerlere dil uzatmasın. Çünkü kusal değerler hepimizin üzerinde durduğu şeylerdir." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz