Şikayetiniz 'reflü' olabilir

Kadıköy Şifa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Levent Eminoğlu, reflü hastalığı konusunda merak edilen soruları yanıtladı.

Halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastroösofagial Reflü hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir.

"Mide içeriği midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeniyle belirgin derecede asittir. Eğer onikiparmak barsağından mideye doğru safra geri akımı varsa mideden yukarı çıkan içerik hem asit hem de safra içerir. Alkali özellikli olan safra da mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine neden olur. Reflü hastalığı, asitli ve/veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve/veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur."

Reklam
Reklam

"Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması vardır. Reflü hastalarında en sık görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birlikte yaşanır. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir. Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasını engelleyen iki mekanizma vardır; bunlardan biri kelepçe mekanizmasıdır ve bu mekanizma, mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasını kasların bir kelepçe gibi sıkılmasıyla engeller. Diğeri ise kapak mekanizmasıdır ve mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasını kasların bir kapak gibi kapanmasıyla engeller.

Dr. Levent Eminoğlu, reflü şikayetleri konusunda da şu bilgileri verdi; "Hastalarımızın en sıklıkla başvurduğu şikayet mide yanmasıdır. Bunun yanında göğüste yanma ve ekşime, ağıza gelen acı bir tat, ağız kokusu, özellikle yemeklerden sonra ve tok karna yatıldığında geceleri rahatsız eden şişkinlik, geğirme ve boğulma hissi, göğüste takılma ve sıkışma hissiyle birlikte kalbe baskı ve çarpıntı hissedilebiliyor. Derin nefes almada güçlük çekilebiliyor.İleri aşamalarda da;kronik farenjit, kronik sinüzit, alerjik astım ve diş çürüklerine gidilen bir süreç yaşanabiliyor"

Reklam
Reklam

Op. Dr. Levent Eminoğlu, başka hastalıkları çağrıştıran bazı şikayetlerin reflü belirtisi olabileceğine dikkat çekiyor ve bu şikayetleri şu şekilde sıralıyor;

*HAZIMSIZLIKLA İLGİLİ OLAN ŞİKAYETLER

Şişkinlik, geğirme, midede yanma ve hazımsızlık hissi

safra kesesi taşı olan insanlarda

Ülseri olan insanlarda

Gastriti olan insanlarda görülebilir.

KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI İLE İLGİLİ OLAN ŞİKAYETLER

Kronik farenjit

Kronik sinüzit

Ses kısıklığı

Kronik tahriş öksürüğü

GÖGÜS HASTALIKLARI İLE İLGİLİ OLAN ŞİKAYETLER

Alerjik astım

Kronik öksürük

KALP HASTALIKLARI İLE İLGİLİ OLAN ŞİKAYETLER

Çarpıntı

Kalpte sıkıntı hissi

Anahtar Kelimeler: