Şike, bağımsız kurulla çözülür

İZMİR (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Hakkı Ülkü, futbolda şikenin önüne geçilmesi için bağımsız bir kurul oluşturulması gerektiğini söyledi. Ülkü, "İzmir ve Ege'deki bazı futbol takımlarının geçtiğimiz sezonlarda şike nedeniyle küme düştüğü iddiasındaki doğruluk payını da merak ediyoruz" dedi.

Türkiye'de son haftalarda yoğun bir şekilde tartışılan futbolda şike iddiaları ve son olarak geçtiğimiz hafta Beşiktaş-Çaykur Rizespor maçında 16 yaşındaki Cihat Aktaş'ın öldürülmesiyle gündeme gelen tribün terörü, CHP'li milletvekillerini harekete geçirdi. CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Hakkı Ülkü, 26 milletvekili ile şike iddialarının araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla önerge vererek, Meclis araştırması açılmasını istedi.

Reklam
Reklam

Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'u görüşmek üzere toplanan TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada futbolda şike iddialarına değinen Ülkü, "Türkiye'de, tüm takımların sloganı 'vur, kır, parçala, bu maçı kazan' haline gelmiştir. Teşvik primi verilerek, karşı taraftan oyuncu satın alınarak, korku ve terör yaratarak futbolda maçlara müdahale edilmeye çalışılıyor. Altay Spor Kulübü Başkanlığı, geçen yıl TBMM Başkanlığı'na, Başbakanlık Denetleme ve Teftiş Kurulu'na, Türkiye Futbol Federasyonu'na, 31 Mayıs 2003'te oynanan Diyarbakırspor-Elazığspor maçında, şike iddialarının ayyuka çıktığına dair bir yazı göndermiş. Maçın devre arasında, Diyarbakırspor oyuncularının Diyarbakırsporlu yöneticiler tarafından silahla tehdit edildiği duyumları da bu iddialar arasında. Diyarbakırspor'un ataklarında kendi seyircileri tarafından yuhalanması ve aleyhte yapılan tezahürat futbolculara yapılan baskıyla birlikte değerlendirildiğinde, maçın hangi koşul ve etkiler altında, sonucu adeta önceden kararlaştırılan şekilde sonuçlandırıldığı açıktır. Bağımsız bir kurul oluşturularak, futbolda şikenin önüne geçilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 1991 yılında bir Şike Tahkim Komisyonu kurulduğunu, ancak sonrasında federasyonun kurulu lağvettiğini hatırlatan Ülkü, "Komisyonun tespit ettiği şike iddiaları, Tahkim Kurulu tarafından kabul edildi. Yargıtay onayladı ancak sonrasında kurul, federasyon tarafından lağvedildi, yerlerine gelenler de 'hayır, şike yoktu' kararı verdi. Çünkü devrede dönemin başbakanı vardı. Bu nedenle oluşturulacak yeni kurulunun hiçbir bakanlığa bağlı olmadan çalışması, maçları sürekli takip ederek, saptadığı şike iddialarını doğrudan adliyeye intikal ettirmesi gerekiyor. Türkiye'de böylesine bir durumun olması halinde takımların kolay kolay şike yapamayacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.