Şike Davası’nda Fenerbahçe Başkan Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 31 sanığın yargılandığı davada 5. duruşma görüldü.
Savcı, tüm sanıklar için 'beraat' mütalaası verdi. Şike Davası'nda 6. duruşma 9 Ekim Cuma günü yapılacak. Nihai kararın o duruşmada çıkması bekleniyor...
Yöneticiler twitter'dan duyurdu
Fenerbahçe'nin Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu, twitter hesabından şu açıklamalarda bulundu: "Tüm camiamızın gözü aydın. Allahımıza şükürler olsun. Bugünleri de gördük."
Sarı Lacivertli Kulübü'n Asbaşkanı Murat Özaydınlı ise, "Dostlarımızın çektiği acılar,atılan iftiralar , birileri bunun hesabını vermeli..." ifadelerini kullandı.
İşte savcının şike davası için verdiği mütalaa!
Savcının mütalaa vermesi ne demek?
Duruşma aşamasına tüm deliller değerlendirildikten, tanıklar dinlendikten sonra savcı mütalaasını verir. Yani mahkemenin ne yönde karar vermesi gerektiği konusunda beyanını iletir. Daha sonra savunma makamı kendini savunur. En son olarak da duruşmada hazır bulunan sanığa zorunlu olarak son bir söz hakkı verilir. Bunların hepsi, hakimin vicdani bir kanaate ulaşması için yapılır. Hakim bir vicdani kanaate ulaştıktan sonra kararını açıklar. Ancak hakim, mütalaaya bağlı kalmak zorunda değildir. Hakim, savcının mütalaasındaki beyanının tam tersi bir karar verebilir.
TRABZONSPOR'UN AVUKATI: SAVCI YANLIŞ YAPTI
Duruşmada Trabzonspor'u temsil eden avukat, savcı mütalaasından sonra, "Yeniden yargılama kararı yanlıştı. Savcı da bugün beraat isteyerek yanlışa devam etmek istemektedir. Mahkemenin hukukun üstünlüğüne uyan bir karar vereceğine inanıyoruz" dedi.
Bucaspor'un avukatı, eski hükmün korunmasını isterken, Türkiye Futbol Federasyonu'nun avukatı, "Mütalaayı aldık, gerekirse beyanda bulunuruz" dedi.
AZİZ YILDIRIM'IN AVUKATI: MÜTALAAYA AYNEN KATILIYORUZ
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın avukatı Köksal Bayraktar, duruşmada yaptığı konuşmada, "Aziz Bey'in avukatı olarak müşterek beyanımızı sunuyoruz. Mütalaaya aynen katılıyoruz. Aziz Yıldırım'ın beraatini istiyoruz" dedi.
İLHAN EKŞİOĞLU'NUN AVUKATI: BU DAVALARI AÇANLAR NEREDELER?"
İlhan Ekşioğlu'nun avukatı Ersan Şen, "Mütalaaya aynen katılıyorum. Bu dava, hukuka aykırılıkların tespiti açısından bir semboldür. Telefon dinlemelerinin hepsi hukuka aykırıdır. Ekşioğlu aleyhinde zerre somut bir delil yoktur. Suç örgütü kurmamış, yöneticiliğini yapmamıştır. Bu işler doğruysa bu davaları açanlar neredeler? UEFA deniliyor... İsviçre savcılığı Sepp Blatter ve Michel Platini hakkınds rüşvet soruşturma açtı. Şimdi biz bu adamlara mı itibar edeceğiz."" diye konuştu.
OLGUN PEKER HAKKINDA GİRESUNSPOR OLAYLARI İÇİN CEZA İSTENDİ
Savcı mütalaasında Olgun Peker için Giresunspor olaylarından ötürü ceza istedi. Peker'in avukatı ise detaylı savunma vermek için süre istedi.
'Bu mütalaa tarihi bir belgedir'
Prof. Dr. Köksal Bayraktar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği yeniden yargılama kararı doğrultusunda görülen davada 5. duruşma sonrasında FB TV’ye önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Köksal Bayraktar’ın konuşmasından derlediklerimiz şu şekilde:
“Mahkemeye verdiğimiz 11 sayfalık dilekçede Aziz Yıldırım ile ilgili bugüne kadar yürütülen soruşturma ve kovuşturmanın hukuka aykırı yönlerini, bunların kanuna aykırı deliller niteliğindeki bir takım olaylara ve olgulara dayandığını, bunun yanlış olduğunu ifade ettikten sonra daha da önemlisi bundan önceki yargılamada da söylemiştik; saha müşahidi ve hakem raporlarında Aziz Yıldırım’ın aleyhine en küçük bir şüphe, en küçük bir açıklamanın olmadığını ve bunun bu mahkemede ortaya çıktığını ve açıklandığını daha önce belirtmiştik, ancak dikkate alınmamıştı. Ve nihayet son olarak geçen celsede hatırlarsınız, futbol federasyonunun o dönemdeki başkan yardımcısı ve önemli kişilerinin tanık olduğu bu mahkemede bunlar alenen dinlendiler. O tanıkların ifadelerinin tamamen şikenin meydana gelmediği yolunda olduğunu, dolayısıyla mahkemenin bu kadar önemli deliller toplamasının çok yararlı ve hakikaten dürüst ve adil bir yargılamanın gereklerine mahkemenin uyduğunu ifade ettik.
Bugün ayrıca şu oldu, çok önemli. Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun çok önemli bir mütalaada bulundu. Abdullah Mirza bey diyor ki ; “Bir suçtan dolayı soruşturma açılabilmesi için bir eylemden dolayı o eylemin, mutlaka suç olarak kanunda belirtilmesi lazımdır”. Aziz Yıldırım olayında ve bütün Fenerbahçe hadisesinde Mart 2011 tarihine kadar Sporda Düzensizliğin ve Şiddetin Önlenmesi hakkındaki kanun yürürlükte olmadığından bunun hakkında soruşturmaya geçilmesi uygun değildir. Suçta ve cezada kanunilik prensibi gereğince bırakınız yargılamanın açılmasını o fiillerle ilgili, soruşturma dahi yürütülemez” diyor.
Bundan giderek çok önemli bir şey daha söylüyor; “Kanunun kabulünden sonra da iletişimin dinlenmesine bununla gidemezsiniz. Niye? Çünkü Sporda Düzensizliğin Önlenmesi adındaki kanunun dinlenmesi Ceza Mahkemesi Kanunu’nda sayılan suçlar arasında yok. Bundan önce biz şöyle bir ikilem karşısında bulunduk. Ve bunu anlatmaya çalıştık ama maalesef olmadı.
Örgüt var denildi. Örgüt olduğu için iletişim dinlenir. Şimdi diyor ki Abdullah Mirza Coşkun, çok güzel bir belirleme. “Bu örgütün işleyeceği ana suç eğer katalog suçlar içinde yoksa örgüt olsun olmasın dinleyemezsiniz” diyor. Ve dolayısıyla kanuna aykırı delili bu şekilde ortaya koyuyor.
4 yıl 4 ay geçti. Tutukluluk halleri, bunları bugün kısmen söyledim. Acılar çektik diye. İnsanların sedye üzerinde taşınması. Müvekkilimiz Aziz Yıldırım’ın her üç günde bir hastaneye yatması, kronik şeker hastalığının ortaya çıkması. Böbrek yetmezliğinin olması. Bütün bunları düşünün bir kişi, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı, Türkiye’nin en güzide kulüplerinden birinin başkanı, Türkiye’de spora yön veren birinin bir yıl boyunca bunlara muhatap olması ne kadar insanlığa aykırı olduğunu, bugün hem bunların muhasebesini yapıyoruz hem de bunun sevincini yaşıyoruz.
Bu mütalaa tarihi bir belgedir. Ayın 9’unda bu kararla taçlanırsa tabi ki Fenerbahçe için bu bir bayram olacaktır. “