Şike sürecinde yeni kararlar yolda mı?

Fenerbahçe ve Türk futbolunu yakından ilgilendiren 3 Temmuz sürecinde yeni gelişmeler yaşanıyor.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin normal şartlarda kararını açıklamış olması gereken Şike Davası, Türkiye'nin içinden geçtiği süreç dolayısıyla oldukça ileri bir tarihe sarktı. Yargıtay'ın, aralık ayının son haftasında beklenen raporların eline ulaşmasına rağmen kararlarını açıklamaması dikkat çekti. Bunun nedeni ise gerek Başbakan Danışmanları gerekse de görevden alınan yargı mensuplarının Şike Davası ile ilgili yaptıkları kafa karıştırıcı açıklamalar. En önemlisi ise sürecin en başından beri içinde bulunan emniyet ve yargı mensuplarının görevden el çektirilmesi kararları.

Reklam
Reklam

"Kamu vicdanını rahatsiz etmesin" 

Özellikle dün akşam konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün '1 kişi bile içeride haksız yere kalmamalı' sözleri, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin aldığı kararı açıklamasını erteledi. Fenerbahçe Kulübü'nün de avukatları aracılığıyla Yargıtay'a ek delil sunması ve alınacak olan kararın 'davanın yeniden görülmesi' yönünde olmasını istemesi süreci uzattı. Özellikle yargı kanadının içindeki bazı soru işaretleri Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ni beklemek zorunda bıraktı. Bir dönem Şike Davası'nın birleştirilmesi bile gündeme gelen Erkenegon ve Balyoz dosyalarının yeniden görülme olasılığı, sürecin sarkmasına neden oldu. Alınacak her türlü kararın kamu vicdanını rahatsız edeceğini belirten hukukçular ve dün akşam konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önemli sözleri, tüm davaların yeniden görülme olasılığını da arttırdı. Anayasa Mahkemesi'nin son dönemde aldığı tutuklu vekillerin serbest kalması kararı da tüm hukuk süreçlerinin gözden geçirilme durumunu da ortaya çıkardı.

Davalar yeniden görülebilir 

Reklam
Reklam

Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin kararını Ergenekon ve Balyoz dosyalarının sonrasına bırakması bekleniyor. İki dosyanın kararına öncelik tanıması beklenen Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin, alacağı kararın emsal teşkil etmesinden çekindiği belirtildi. Son dönemlerde hem yargı hem de emniyet teşkilatında görevden alınan bazı isimlerin 3 Temmuz sürecindeki en önemli isimlerin başında gelmesi de Yargutay'ı zor durumda bıraktı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Ergenekon ve Balyoz Davaları'ndan çıkacak karara göre kendi görüşünü açıklayacak.

Farklı davalar aynı kararlar 

Üç davayı birbirinden ayıran en önemli özellik ise Ergenekon ve Balyoz Davası'nda tutuklu sanıkların bulunması. Birçoğunun cezasının kesinleşmiş olması da Şike Davası'nı diğer dosyalarla birbirinden ayırıyor. Şike Davası'nın özelliği ise alınacak olan Yargıtay kararından sonra sanıkların kalan cezalarını tamamlası. Ancak Yargıtay kararı onamazsa dava yeni bir boyut kazanacak. Bu yüzden Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin davanın yeniden görülmesi yönünde görüş bildireceği de edinilen bilgiler arasında.

Reklam
Reklam

Peki süreç nasıl işleyecek? 

Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin davayı yeniden görülmesi için iki yol var. İlki, Adalet Bakanlığı'nın Yargıtay'a 'Kanun lehine bozma' başvurusu yapması. Eğer Adalet Bakanlığı beklenen başvuruyu yaparsa Yargıtay 5. Ceza Dairesi, davanın yeniden görülmesini isteyebilir. İkincisi ise Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin eldeki deliller ve gelişen sürecin yanı sıra emsal teşkil eden kararlara göre davanın yeniden görülmesini istemesi.

Ceza onanmazsa yeni süreç başlar 

Yargıtay 5. Ceza Dairesi cezayı onamazsa Fenerbahçe'nin yeniden Avrupa kupalarına dönüş yolu açılabilecek. Çünkü UEFA sarı lacivertlilerle ilgili kararını Türk yargısına göre aldığını açıklamış, CAS ve Tahkim Kurulu da onamaları buna göre yapmıştı.

Ceza askıya alınabilir 

Karar Fenerbahçe'nin istediği gibi davanın yeniden görülmesi yönünde çıkarsa sarı lacivertli takıma yeniden Avrupa yolu açılabilir. UEFA'nın her fırsatta Türk yargısına göre karar verdiğini açıklaması, dosyanın yeniden görülmesi durumunda Fenerbahçe'nin elini güçlendirebilir. UEFA'nın aldığı ve tüm kurullarının onadığı 2 yıllık men cezasının uygulanmayan 1 senesi dondurulabilir. Dosyanın tamamen sonuçlanması ve kararın açıklanması beklenebilir. Sarı lacivertli takım hakkındaki iddialardan aklanırsa cezanın kalkması ve Fenerbahçe'nin Avrupa'da önüne devam etmesi sağlanabilir.

Reklam
Reklam

Süreç yine başa döner 

Davanın yeniden görülmesi ve cezanın bu sefer onanması durumda ise UEFA'nın 1 yıllık men cezası kararı yeniden devreye girer. Ardından UEFA'nın Türkiye Futbol Federasyonu'na baskısı artabilir. TFF Etik Kurulu'nun aldığı kararın yeniden gözden geçirilmesi istenebilir ve puan silme cezası yeniden gündeme gelebilir. Davanın yeniden görülmesi halinde Fenerbahçe'nin İsviçre Federal Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor. CAS kararının durdurulması ve yeniden yargılanma süreci ile Fenerbahçe'nin Avrupa'ya dönmesi ihtimaller arasında bulunuyor.

(eurosport)

Günün öne çıkan haberlerini izleyin