Silah kullanımında hayat kurtaran kurallar

BURSA (İHA) - Silahın sevinç ifadesi olarak kullanılması sebebiyle her yıl çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini belirten uzmanlar, kazaların çoğunlukla tabanca kullanma tekniğindeki bilgisizlik ve unutkanlıktan kaynaklandığını belirterek, kişinin silahını iyi tanıması gerektiğini açıkladı.

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Önder ile Emniyet Genel Müdürlüğü amir ve komiserlerinin hazırladığı silah kullanımıyla ilgili kurallarda ilginç ayrıntılara yer verildi. Tehlikelerden korunmak için taşınan silahın bilinçsizce kullanımı sebebiyle onlarca insanın hayatını kaybettiğini ifade eden uzmanlar, tabanca alımından kullanımına kadar uyulması gereken kuralları sıraladı.

Reklam
Reklam

Öncelikli olarak tabanca almadan önce kişinin işine, konumuna, koruma ve korunma amacına uygun bir tabanca seçmesi gerektiği kaydedilirken, gerek kullanım esnasında, gerekse diğer zamanlarda kişinin kendisi ve başkası için tehlikesi en az olan tabancaları tercih etmesi gerektiği vurgulandı. Silah kazalarının çok nadiren tabancadaki bir arızadan kaynaklandığını kaydeden uzmanlar, kazaların çoğuna tabanca kullanma tekniğindeki bilgisizlik ve unutkanlığın sebep olduğuna işaret ederek, "Sevincinizi, düşüncesizce havaya, sağa sola ateş ederek göstermemelisiniz. Unutulmamalıdır ki sadece sevinç ifadesiyle havaya sıkılan fişekler sebebiyle her yıl ülkemizde onlarca kişi hayatını kaybetmektedir. Bir futbol maçını kazanmak, evlenen bir kişinin düğününde arkadaşınızın mutluluğunu silahla paylaşmak bir insanı kaybetmekten daha önemli değildir" dedi.

'Tabancayı dolduranın şeytan değil her zaman insan' olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, silah kullanımında hayat kurtaran kuralları şöyle açıkladı:
"Sökülüp takılmasından temizlenmesine kadar kişi kendi silahıyla ilgili çok fazla bilgiye sahip olmalı, onu çok iyi tanımalıdır. Tabanca satın aldığında öncelikle birkaç deneme atışı yapılmalıdır. Tabancayı dolduran şeytan değil, her zaman kendi eliniz olduğu gerçeğine inananın. Boş olduğu bilinmesine rağmen tabanca hiçbir zaman canlı bir varlığa yöneltilmemelidir. Bu kuralın tek istisnası çatışma anıdır. Bunun dışında tabancayı canlı bir hedefe doğrultmanın hiçbir istisnası yoktur. Tabancanın boş veya dolu olduğunu kontrol etmeniz gerekiyorsa önce şarjör çıkartılmalı, kapalı alandaysanız özellikle köşelere, açık alan ise yumuşak toprağa çevrilerek kontrol edilmelidir."

Reklam
Reklam

"TABANCAYLA ŞAKA YAPMAYIN" Tabancayla kesinlikle şaka yapılmaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, her yıl onlarca insanın sırf bu yüzden hayatını kaybettiğini dile getirerek, "Görev gereği istisna olmak üzere tabancanın fişek yatağında mermi bulundurulmamalıdır. Tabanca her zaman boş tutulmalı, ancak her an doluymuş gibi düşünülmelidir. Tabancanın boş olduğu konusunda kişinin kendi hafızasına güvenmesi gerekmektedir. Birçok insanın tabancaya olan merakı göz önüne alınarak, silah ev ve işyerlerinde ulu orta yerlere bırakılmayarak daima kilitli dolap, çekmece veya kasa gibi gizli yerlerde koruma altına alınmalıdır. Çocuklu aileler bu konuya daha fazla önem göstererek, tabanca kilidi kullanmaya alışmalıdır. Silahın bir başkasına verilmesi gerekiyorsa mutlaka şarjör çıkarılmalı, kontrol edildikten sonra şarjörsüz olarak verilmelidir. Tetiği çekmeyi düşünmedikçe işaret parmağı tetik korkuluğunun içine sokulmamalı, dışında tutulmalıdır. Fişeğin ateş almadığı durumlarda gerekli müdahale için 10-15 saniye beklenmelidir" dedi.

Reklam
Reklam

Silahın namlusundan tutularak alınmaması gerektiğini ve asla namlu ağzından içeriye doğru bakılmaması gerektiğini belirten uzmanlar, ayrıca şu kuralların da göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti:
"Dolduruşla birlikte tabancanın anında ateş alma ihtimaline karşılık tabancaya ilk dolduruşu yaparken hiçbir zaman parmak tetiğe koyulmamalıdır. Her atıştan sonra mutlaka, diğer zamanlarda ise ortalama ayda 1 defa silahınızın bakımını yapmalı veya bir silah tamircisine yaptırmalısınız. Silah boşaltırken önce şarjör çıkartılmalı, süngü geri çekilerek fişek yatağının boş olup olmadığı kontrol edilmelidir. Alkollüyken kesinlikle tabanca kullanmayın. Eğer bir tabancayla ilgilenmeniz gerekiyorsa tüm konsantrasyonunuzu silaha verin. Silahınız için tasarlanmamış bir mühimmatı asla kullanmayın. Tabanca ve fişekleri nemli, rutubetli ve tozlu ortamlardan tutmayın."