Silahlı saldırıda öldürülen Rus gazeteci ve avukat anıldı

19 Ocak 2009'da silahlı saldırı sonucu öldürülen avukat Stanislav Markelov ve gazeteci Anastasya Baburova'nın ölüm yıl dönümü nedeniyle faşizm karşıtı yürüyüş düzenlendi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da 19 Ocak 2009'da silahlı saldırı sonucu öldürülen avukat Stanislav Markelov ve gazeteci Anastasya Baburova'nın ölüm yıl dönümü nedeniyle faşizm karşıtı yürüyüş düzenlendi.

Moskova'nın merkezindeki bir meydanda toplanan grup, Pereçistenka Caddesi'ne kadar yürüdü. Markelov ve Baburova'nın öldürüldüğü yere çiçekler bırakan gruptakiler, pankart açarak faşizm karşıtı sloganlar attı.

Yürüyüşe katılanlar, kaybettikleri değerlerin yerinin doldurulamayacağını savundu. Anna isimli genç, "Her sene 19 Ocak'ta arkadaşlarımızın ölüm yıl dönümünde yürüyoruz. Stanislav'ın yerinin doldurulamayacağını düşünüyorum. Biz onunla 18 yıl komünist harekette beraber çalıştık. Rusya'da avukat çok, insan hakları savunucusu çok ama Markelov tekti" dedi.

Reklam
Reklam

Diğer bir katılımcı ise "Soğuk havaya rağmen öldürülen avukat ve gazetecilerin anısına toplanan faşizm karşıtı arkadaşlarımı desteklemeye geldim" yorumunda bulundu.

Öte yandan, Moskova'nın dışında St. Petersburg ve diğer bazı şehirlerde de küçük çaplı yürüyüşler düzenlendiği bildirildi.

Rus insan hakları savunucusu ve avukat Markelov ve Novaya Gazeta'da muhabirlik yapan Baburova 19 Ocak 2009'da Moskova'da silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Markelov, gazeteci Anna Politkovskaya dahil kamuoyunda ses getiren davaların avukatlığını üstlenmişti. Rus basını, avukat ve gazeteci cinayetini işleyenlerin aşırı ırkçı gruplara üye olduğunu yazmıştı.

Anahtar Kelimeler: