Silifke Kalesinde Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile kazı çalışması başlatıldı. Kazı, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Boran’ın başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor. Ekip başkanı Doç. Dr. Ali Boran, Silifke Kalesinin biran önce turizme kazandırılması için halkın desteğine ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
Kaymakam Fatih Damatlar, Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel ve Müze Müdürü İlhame Öztürk ile kazı çalışmalarını yerinde inceledi.
Kaymakam Damatlar, ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde, 17'nci yüzyılda 23 burcu bulunduğu belirtilen ancak aradan geçen yıllarda bunun 13'ünden eser kalmayan Mersin'in Silifke ilçesinin sembolü Silifke Kalesinde yapılan kazı çalışmaları hakkında Kazı Başkanı Boran'dan bilgi aldı.
Çalışmalar hakkında konuklara bilgi veren kazı başkanı Doç. Boran, kısa sürede yaptıkları çalışmalar ile büyük yol aldıklarını kaydetti.
Yapılacak maddi ve manevi destekle kazının ve restorasyonun 15 yılda tamamlanabileceğini ifade eden Boran, "Bakanlar kurulu kararıyla Silifke Kalesinde kazı ve restorasyon çalışması geçtiğimiz aylarda üniversitemize verildi. Benim başkanlığımdaki 5 öğretim görevlisi, yüksek lisans öğrencileri ve 25 işçiyle başlatılan çalışmalarımız hızla devam ediyor. İlk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığından ayrılan 70 bin TL'lik ödenekle kazı çalışmamıza başladık. İlk kazı çalışmamızda önemli bulgulara ulaştık. Bunlardan biri de kalelerde ilk kez gördüğümüz 3 su sarnıcı arası su geçişini sağlayan su taksimi. Bu bulgu bölgenin tek örneğidir. Bunun yanı sıra kale içinde Osmanlı dönemine ait tek katlı üzeri ahşap kaplı evlere ulaştık. Bu bulgulardan Evliya Çelebi bir yazısında kale içinde 60 ev ve bir Beyazıt Camisi olduğundan bahsediyor. Bunların tamamını ortaya çıkarmaya çalışacağız" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığının yeniden 35 bin TL'lik bir ödenek aktardığını vurgulayan Boran, açıklamasının devamında şunları söyledi: "Bakanlığımızın ilk olarak gönderdiği 70 bin TL'lik ödeneği bitirmiştik ve kazı çalışmalarımız sonlandırmak zorunda kalıyorduk ama yeniden 35 bin TL'lik bir ödenek daha aktarıldı. Bu ödenekle de gelecek sene kazı çalışması yapacağımız alanı bu yıldan temizlemeyi hedefliyoruz. Kazı çalışmaları yapacağımız alanın yüzeyi tamamen taşlarla kaplı olduğu için çalışmalarımızı güçlükle sürdürüyoruz. Gelecek yıl bu sorunu yaşamamak için bu yıl çalışma alanını hazır hale getireceğiz. "
Kale içerisinde 29 bin metre karelik bir kazı alanı olduğu ve şuan 600 metre karelik alanında kazı çalışmaları yaptıklarını anlatan Boran, "Bizi bize bırakırlarsa bu çalışmalar bitmez. Kazı çalışmasının bitmesi ve kalenin turizme açılabilmesi için Silifkelilerin bu kaleye sahip çıkması gerekiyor. Silifkelilerin yapacağı maddi yardımlarla çalışmalar çok daha kısa sürede tamamlanabilir. Buraya yapılacak yardımlar vergiden düştüğü için tüm Silifkeli zenginleri ve esnaflarını yardım yapmaları için bekliyoruz" dedi.
Kaymakam Fatih Damatlar ve Belediye Başkanı Öngel de tüm çalışmalarda kazı ekibine destek olacaklarını ifade ettiler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz