Silifke’de Dometes Fideleri Solarizasyon Sistemiyle Korunuyor

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı yayla köylerinde, domates üretiminin yapıldığı alanlarda ilk defa solarizasyon (toprağın güneş...

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı yayla köylerinde, domates üretiminin yapıldığı alanlarda ilk defa solarizasyon (toprağın güneş enerjisi ile ısıtılarak, toprak kökenli hastalık, zararlı ve yabancı otlardan dezenfekte edilmesi) uygulaması gerçekleştirildi.

Üretimde verimliliği artıracak sistem Cambazlı ve Yeğenli köylerinde ilk defa hayata geçirildi. Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinden ziraat yüksek mühendisleri Ömer Arslan ve Nazlı Gazozcuzade tarafından kurulan demonstrasyonlarda, domates üreticilerine sistem hakkında uygulamalı bilgiler verildi.

Reklam
Reklam

Seralarda uzun zamandır solarizasyon uygulaması yapıldığını belirten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, yayla köylerindeki çiftçilere solarizasyon uygulamasını tavsiye ettiklerini, üreticilerin yaz aylarında tarlaları boş bırakmamak için bundan kaçındıklarını söyledi.

Bölgedeki arazilere uzun zamandır aynı usul ve metot ile sadece domates ekildiği için verimin düştüğüne dikkat çeken Müdür Süngü, "Çiftçilerimiz artık hastalıklarla mücadele edemez hale geldi. Bu yöntemle topraktaki hastalık ve zararlıların yanı sıra yabancı ot tohumları da öldürülüyor. Bu olumsuz etkenler, bilimsel metotlar ile zararsız hale getirilmediği sürece tarladan istenilen verimi almak mümkün olmaz." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: