Silopi Myo Müdürü Erkan Kurban Eti Sağlığına Değindi

Şırnak Üniversitesi Silopi Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü ve Besin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim...

Şırnak Üniversitesi Silopi Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü ve Besin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Mehmet Emin Erkan, Kurban Bayramlarında kurallara uyulup bilinçlendirmeler iyi yapılmazsa toplum sağlığı ile ilgili riskler oluşabileceğini söyledi.

Kurban Bayramı'nda yaklaşık olarak 2-3 milyon arasında hayvanın kesiminin yapıldığını söyleyen Doçent Doktor Mehmet Emin Erkan, yoğunluktan dolayı kesim öncesi ve sonrası muayene işlemleri aksayabileceklerini söyledi. Kesilecek kurbanlar hakkında bilgiler veren Doktor Erkan, “Kurban edilecek olan bu hayvanların sağlıklı olmaları gerekmektedir. Kurbanlık hayvanların sağlık durumları veteriner hekim raporlarıyla tespit edilebilir. Gıda tarım ve hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerinden verilen menşe şahadetnameleri ve sağlık raporları hayvanların rapor tarihinde veteriner hekim tarafından muayene edildiğinin göstergeleridir. Hayvanların yaşına göre semiz, besili olması, tüylerinin parlak olması ve etrafına ilgili davranması sağlıklı olduğunun göstergesidir. Dini kurallar gereği sığır ve mandanın 2 yaşını, koyun ve keçilerin 1 yaşını doldurmuş olmaları istenmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Doçent Doktor Mehmet Emin Erkan, kesimden önce ve kesim sırasında kurbanlık hayvanlara iyi davranılması ve onlara eziyet edilmemesi gerektiğini belirterek, şu tavsiyelerde bulundu:

"Et hijyeni açısından 8-10 saat dinlendirildikten sonra kesim yapılmalı. Kesim sırasında hijyen kurallarına azami bir şekilde uyulmalıdır. Aksi halde etlerin muayenesi iyi yapılamadığından zoonoz (tüberküloz, şarbon vs.) hastalıklar yayılabilmektedir. Hastalıklı organlar kedi ve köpeklere verildiği için parazitler hastalıklarla mücadele zorlaşıyor. Acemi kasaplar tarafından tahrip edilen derilerin kullanımı zorlaştığı için ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Hayvanlara kesim sırasında ve öncesinde yapılan kötü muameleler, hayvan haklarını ihlal ediyor. Etlerin kesimhanelerde iyi bir şekilde kanatılması etin mikrobiyolojik kalitesini etkilemektedir. Yerde yapılan kesimlerde kan iyi akıtılamıyor. Etlerin kesimden sonra 24 saat dinlendirilip tüketilmesi et kalitesini arttıracaktır. Taze etler zor pişen, elastik yapıda olmaktadır. Her kurbanda acemi kasapların yaralanmalarını da ekranlardan izlemekteyiz. Kesim işlemleri mezbahalarda ya da belediyelerin izin verdiği mekanlarda profesyonel kasaplar tarafından yapılmalıdır. Özellikle şehirlerde merkezi kesim yerleri oluşturularak kurban bayramında kesilen hayvanların kesimden önce ve kesimden sonraki muayenelerinin Veteriner Hekimler tarafından yapılması sağlanmalıdır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: