Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür, bölgede tehdit olaylarının her zaman olduğunu, fakat bu tür engellemelerin projeleri gerçekleştirmelerine hiçbir zaman engel olamayacağını söyledi.
DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür makamında yaptığı açıklamada, Silvan projesinin, Diyarbakır’ın en önemli projelerinden bir tanesi olduğunu belirtti. Silvan projesinin, Silvan Barajı ve ayrıca 7 tane depolamadan oluşan tüm sulama projelerinin de ikmal edildiği zaman 2 milyon 450 bin dekarı sulayacağını kaydeden Özgür, “Bunun 1 milyon 930 bin dekarı cazibeli olan ve aynı zamanda GAP eylem planı çerçevesinde olan bir projemizdir. Silvan Barajı’nın 4 Mayıs’ta bakanlarımız, Veysel Eroğlu, Mehmet Şimşek, Mehdi Eker ve Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla, Silvan’da temel atma töreni sembolik olarak yapıldı. Silvan Barajı’na biz 2011 yılında başlamıştık. Çok hızlı bir şekilde çalışmalara devam etmekteyiz. Silvan Barajı’nda 15 kilometrelik 7 metre çapında iki sıra Babakaya ve Silvan tüneli olmak üzere tünellerle suyu ana kanala ileteceğiz. 212 metreküp saniyede suyu geçirecek ana kanalların projeleri bitmek üzere. Gittikçe bunların yapımlarını gerçekleştirip, mümlük olan toprakları suyla buluşturmaya çalışacağız. Özellikle Silvan projesi kapsamında önceki yıllarda temelini atmış olduğumuz Pamukçay Barajını 2012 yılında bitirmeyi düşünüyoruz. 12 Aralık 2012 tarihinde, taahhüt ettiğimiz tarihten daha önce bitirmeyi düşünüyoruz” dedi.
Ambar Barajı’nın 2011 yılında ihalesini gerçekleştirdiklerini ifade eden Özgür, “2011’in Kasım ayında yer teslimini yaptık. 2012 yılında Ambar Barajı’nın yapımı hızlı bir şekilde devam etmektedir. Önceki gün sahada incelemelerde bulunduk, Ambar Barajı’nın dolusavak kazısı gövde sıyırma kazıları ve kondivi kazıları başlamış bulunmakta. Ambar Barajı da Silvan projesi kapsamında. Bitirildiği zaman müstakil olarak 13 bin 468 hektar alanı sulayacak. Pamuk Çay Barajı da 5 bin 134 hektar alanı sulayacak. Tüm bunların hepsi 1 milyon 930 bin dekarlık alanın içindeki sulama kısımlarıdır. 4 Mayısta temelini attık, 2016 yılında biz bunu bitireceğiz. Sözleşmeye göre, ikmal edeceğimiz tarihten önce biz bu projeyi bitirmiş olacağız” diye konuştu. Silvan Barajı projesinin ülkeye yapacağı katkılarından da bahseden Özgür şunları söyledi:
“Bu projenin özellikle yıllık olarak 1 milyar lira sulama ve enerjiden dolayı katma değeri olacak. 6 milyar lira değerinde olan bu proje kendisini kısa sürede amorti edecek ve insanlarımıza aş iş imkanı sağlayacak. GAP idaresinin yapmış olduğu bir çalışmaya göre hektara 1.2 istihdam düşmekte olup, 245 bin hektarlık alana bunu uyarladığımız zaman, 318 bin kişinin istihdam edileceğini göreceğiz. Bu bire bir alanda, tarımda çalışacak, bir de bunların yan sanayisi, sanayisi, tarım ekipmanı makinesi, yedek parça satıcıları gibi, bunları düşündüğümüz zaman bölgeye ciddi bir sinerji katacak. Kral Kızı, Dicle ile Silvan projesi, Batman Sağsayı ve Çermik Kale Ergani projesi ile biz 4 milyon dekarı sulamaya kazandırmış olacağız bu süreçte. Bu da Diyarbakır’ı gıda üstüne çevirmiş olacak.”
Silvan projesinde çalışanların tehdit alıp almadıkları ve 4 Mayıs’ta bakanların geçişi sırasında Silvan yolu üzerinde bulunan bombanın çalışanlar üzerinde olumsuz bir etki bırakıp bırakmadığı sorusuna Özgür, “Bu türden şeyler her zaman oluyor bölgemizde. Bu tür olaylar projeleri gerçekleştirilmesine hiçbir zaman engel olamayacaktır. Biz bölge insanımızın yüzünü güldürecek bu projeleri, sözleşmesine göre, taahhüt ettiğimiz tarihte bitirmek için yüklenicilerimiz ile birlikte gayret içindeyiz” diye cevap verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz