Silvan Karaca köyünde kapari üretilecek

İSTANBUL(ANKA)-GAP'ın sulama sahasının dışında kalan ve susuz tarımı yapan çiftçileri alternatif tarıma yönlendirmek amacıyla Avrupa Birliği'nin 226 bin Euro ile finanse ettiği, GAP İdaresi'nin yürüttüğü ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı Silvan Karacalar Köyü Kapari Çiftçiliğinin Özendirilmesi ve Uygulanması Projesi bu ayın sonunda tamamlanıyor.

-KAPARİNİN KULLANIM ALANI GENİŞ-
Kapari yaşlı ciltleri canlandırıcı ve normal hale getirici özelliği nedeniyle kozmetikçilerin tüketmesini önerdiği bir ürün. İdrar sökücü ve cinsel gücü arttırıcı olması nedeniyle de tercih ediliyor. Zengin protein kaynağı olması nedeniyle özellikle et yemeyen vejeteryanlar da kapari tüketimine ağırlık veriyor. Salatalar, çorbalar, balıklar, dondurulmuş ürünler, peynirler ve aroma endüstrisi gibi geniş bir alanda kullanılıyor. Günümüzde kapariden yapılan turşu, sos, reçel gibi ürünler de bulunuyor.

Reklam
Reklam

-25 BİN ÇUKURA 50 BİN KAPARİ DİKİLDİ-

Silvan Karacalar Köyü Kapari Çiftçiliğinin Özendirilmesi ve Uygulanması Projesi çerçevesinde, 50 bin adet dikimi yapılan ve ilk hasadı gelecek yıl yapılacak olan kaparinin işlemesi için de bir tesis kuruldu. İlaç, gıda, kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanılan kapari tarımının yapılmasını özendirmek amacıyla uygulanan proje kapsamında bir dizi çalışma yapıldı.
Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Zübeyr Boral'ın verdiği bilgilere göre, önce köylüler projenin aşamaları ve kapari bitkisi hakkında bilgilendirildi. Ardından 120 dekarlık arazi hazırlanarak 25 bin çukura 50 bin adet kapari bitkisi dikildi. Arazi 1500 metre tel örgülerle muhafaza altına alınırken diğer yandan arazinin bir bölümüne Kapari İşleme, Stoklama Tesisi kuruldu.

-SAATTE 2 BİN KAVANOZ ÜRETİM KASİTESİ-
Kooperatif yönetiminin çalışması ve toplantılarının yapılması için yer de yapılan tesiste, ayıklanması, işlenmesi, paketlenmesi, stoklanması yapılabilecek. Tesis için satın alınan üretim bandı ünitesinde; seçme bandı, tane dolum, tartım, sıvı dolum, kavanoz kapatma, sevk konveyörü, yıkama kabini, kurutma kabini, etiketleme ve shrinkleme ekipmanları bulunuyor. İşleme, stoklama ünitesinde ise, sınıflama, salamura hazırlama tankı, stoklama bidonları (toplam 700), lifter, tartı ve 5 ton salamura tuzu bulunuyor. Tesisin saatte 2 bin kavanoz kapari üretim kapasitesi bulunuyor.

Reklam
Reklam

-KÖYLÜLER KOOPERATİF KURDU-

Daha sonra kooperatifçilik konusunda köylülere eğitim verildi ve köylülerin üye ve yönetiminde bulunduğu Karacalar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Benzer tarımsal çalışmaları yapan proje ve kooperatifler ziyaret edilerek köylülere deneyimler aktarıldı. Köylüler ve proje ekibi Antalya'da düzenlenen Growtech 2006 ve Diyarbakır'da düzenlenen Ortadoğu Tarım Fuarı'na katılarak yerli ve yabancı firmalarla bağlantılar kurdu, kapari üretimi ile diğer tarımsal faaliyetler hakkında bilgi ve izlenimler edindi. Teknik gezileri düzenleyen ekipler bilgi ve izlenimlerini köydekilerle paylaştı.
Köylülere, uzmanlar tarafından kaparinin kullanım alanlarından bakım ve üretimine kadar çeşitli seminerler verildi. Köylülere stoklama, fermantasyon süreçleri, satış ve pazarlama, markalaşma, iletişim kanallarının oluşturulmasına kadar bir dizi bilgilendirmeler yapıldı.

-"KAPARİ İÇİN ALICI KAPIMIZA GELECEK"-
Karacalar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necip Karadaş, önceden kapari tarımına sıcak bakmadığını, ama katıldığı eğitim ve seminerlerden sonra karlı bir iş olduğuna inandığını söyledi. Önümüzdeki yıl masraflar çıktıktan sonra, kooperatiflerine 200 bin lira kalacağını, bir sonraki yıl ise 1 milyon 200 bin lira para kazanabileceklerini anlatan Karadaş, "Bununla kalmayacak bütün köylü tomurcuk toplamada çalışarak ortalama 15 lira kazanabilecek" dedi. Bütün çevre köylerinin kendi başarılarını beklediğini ifade eden Karadaş, "Başardığımız görürlerse buğday, arpa ve mercimek tarımını tamamen bırakacağız. Örneğin buğdayı tüccarın istediği fiyata veriyoruz, bir de ayağına götürüp kuyrukta bekliyoruz. Ama kapari için alıcılar kapımıza gelecek. Verecekleri fiyatı beğenmezsek stoklayıp bekleyebileceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-AB'DEN 226 BİN EURO KAYNAK-

Silvan Karacalar Köyü Kapari Çiftçiliğinin Özendirilmesi ve Uygulanması Projesi, AB tarafından finanse ediliyor, GAP Kırsal Kalkınma Programı tarafından yürütülen ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanıyor. 10 Haziran 2006'da başlayıp 30 Kasım 2007'de sona erecek olan proje için Avrupa Birliği 226 bin Euro destek sağladı.

-KAPARİ TÜKETİMİ ARTIYOR-
Türkiye'de de tüketilmesi hızla yayılan ve büyük marketlerde bulunan kapari daha çok ihraç ediliyor. Türkiye kapariyi yarı mamul (salamura) halde başta İspanya olmak üzere Norveç, Almanya, Avusturya, Avustralya, Belçika, Amerika, Danimarka, Fransa, İngiltere, İsviçre, İsveç, İtalya, Kanada, Bahreyn, Hollanda, Kuveyt, Güney Afrika, Brezilya, İsrail ve Japonya'ya ihraç ediyor.(ANKA)