19 Mayıs 2011’de 5,9 ile Kütahya Simav’ı vuran deprem Beyce beldesinde oturan Mehmet Olgun (63) isimli vatandaşın Cumhuriyet Mahallesi 30 numaradaki iki katlı ahşap evinin alt kısmında depo olarak kullandığı samanlığın bir duvarında hasara yol açtı.
Deprem sonrası hasarlı binaları incelemek üzere Pamukkale Üniversitesinden gelen teknik heyet, depremzede konumuna düşen Olgun’un evini ve deposunu yıkılan bir duvarı yüzünden orta hasarlı binalar listesine aldı.
Deprem sonrası AFAD tarafından hasarlı binaların güçlendirilmesiyle ilgili çeşitli toplantılara iştirak eden Olgun uzmanların ahşap binaların güçlendirilmesi için projeye gerek olmadığı yönündeki telkinlerine uyarak yıkılan duvarını yaptı ve Uşak da ikamet eden oğlunun yanına yerleşti. 2 yıl da eşiyle birlikte Uşakta kaldı.
Güçlendirme ile ilgili devletin kendilerine tanıdığı iki yıllık süreci ahşap bina sahibi olduğu gerekçesiyle dikkate almayan Olgun, 2 yıl sonra oğlunun yanından tekrar Simav’a döndü ve Beyce beldesindeki evine yerleşti.
Bu kez de devletin kendilerine tanıdığı iki yıllık süreçte projesine uygun güçlendirme yapmadığı gerekçesiyle ahşap evinin elektrik ve suları kesildikten sonra yıkılacağı yönündeki söylentiler yüzünden soluğu belediyede aldı.
Belediye Başkanı Yunus Gümüş’den, “Zamanında projesine uygun güçlendirme yapmadığın için bizim yapabileceğimiz bir şey yok” yanıtını alan Olgun şimdi ne yapacağını şaşırdı. “Sapasağlam evimi yıkarlarsa ben nereye gideceğim “ diyerek kara kara düşünmeye başladı.
Evinin geleceği ile ilgili kafasındaki sorulara cevap bulabilmek maksadıyla deprem sonrası AFAD tarafından düzenlenen çeşitli toplantılara katıldığını ifade eden Olgun, “Bu tür toplantılarda yetkililer bana evimin Ahşap olmasından dolayı güçlendirme projesine gerek olmadığını ve kendi imkanlarımı kullanarak yıkılan duvarımı yapabileceğimi söylediler. Ben de onların bana verdikleri güvence üzerine güçlendirme projesi yaptırmadan göçen duvarımı yeniden yaptım. Şimdi bana iki yıllık süreçte güçlendirme projesi ile ilgili başvuruda bulunmadığım gerekçesiyle evimin yıkılacağını söylüyorlar. Evimin betonarme olmadığını ahşap olduğunu kimseye inandıramıyorum. Ne yapacağımı şaşırdım. Bu nasıl bir çözümsüzlük anlayamadım. Yasalardan kaynaklanan bu çözümsüzlüğe yetkililerin bir çare bulacağına inanıyorum. İlçemizde görev yapan inşaat mühendislerini de evime götürdüm. Evimin betonarme değil, ahşap olduğunu ve bunun için güçlendirme projesine gerek olmadığını onlarda söylüyor, ancak ben belediye başkanımızı bu konuda bir türlü ikna edemiyorum” dedi.
Olgun, Simav’da kendisinin gibi birçok vatandaşın da mağdur olduğunu ve buna bir çözüm bulunmasını istedi. Yoksa depremin vurduğu Simav’da yeni yaralar açılmasının kaçınılmaz olacağını söyledi.
Edinilen bilgiye göre 19 Mayıs 2011’deki 5.9’luk depremde Simav’da 422 bina ile 20 dolayında ahırda orta hasar tespit edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz