Mehmet YENEN/ SİMAV Yılın son günü başlayan ve aralıklarla iki hafta boyunca etkili olan kar yağışı sonrası özellikle Eynal Kaplıcaları bölgesindeki jeotermal enerjiyle domates ve salatalık üretiminin yapıldığı seralar zarar gördü. Bölgedeki 170 dekarı bulan seraların çatıları, kar birikintilerine dayanamayarak çöktü. Ürünlerin çoğu zarar görürken, 10 milyon liraya yakın zarar oluştuğunu belirten üreticiler kredi borçlarının ertelemesini istedi. Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, "Kar yağışı sonrası üreticinin zararı 10 milyon liraya yakındır. Üretici zor duruma düştü. Üreticinin bankalara olan borçlarının bir yıl ertelenmesi için Kütahya Valisi Şerif Yılmaz ile görüştüm. Ayrıca konuyu Türkiye Ziraat Odaları Birliğine de aktardım. Girişimlerimiz sürüyor. Devletten destek bekliyoruz" dedi.
Seracılar, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın dışında kendilerini ziyaret eden başka vekilin olmadığını öne sürüp, bunun üzüntü yarattığını söyledi. Kaymakam, Belediye Başkanı, Kütahya İl Tarım Müdürünün gelip durumlarını görmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını öne süren seracılardan 46 yaşındaki Mehmet Öktem, "İktidar partisi milletvekillerinden beklentilerimiz boşa çıktı. Bugüne kadar gelen olmadı. Sadece muhalefet partisi milletvekili Alim Işık geldi. Şu ana kadar devletten de bir yardım alamadık. Kaderimizle baş başa kaldık. Ermenek'teki maden faciası sonrası esnafın borcu ertelendi. Biz de burada kar faciasına uğradık. Bizim de borcumuzun ertelenmesini bekliyoruz. Biz kimseden bedava bir para beklemiyoruz. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" dedi.
"KADERİMİZLE BAŞ BAŞA KALDIK"
Altı aydır emek verdikleri ürünlerinin zarar gördüğünü, bunun sonucu borçlarını da ödeyemediklerini söyleyen 41 yaşındaki Fadime Öktem ise, "Çoluğumuzun çocuğumuzun nafakasını bu seradan karşılıyoruz. Kar faciasından sonra işçilerimizin parasını ödeyemedik. Esnafa olan borçlarımız kaldı. Altı aydır emek verdiğimiz ürünümüz karın altında kaldı. Milletvekillerimizi de bekledik. Ancak kimseden ses çıkmadı. Kaderimizle baş başa kaldık. Devletin bize şefkat elini uzatmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Bir diğer seracı 58 yaşındaki İsmail Karaağaç, "Seralarımızın son durumu içler acısı. 170 dönüm sera ve üreticilerimiz kaderleriyle baş başa bırakıldı. Biz devletten veya bizi idare edenlerden karşılıksız hiçbir şey beklemiyoruz. Ermenek'te olduğu gibi borçlarımızın ertelenmesini bekliyoruz. İlk iki yılı ödemesiz birkaç yıllık geri ödemeli faizsiz kredi bekliyoruz. Şayet bu haklı beklentilerimize devlet olumlu bir şekilde yaklaştığı takdirde biz Simavlı seracılar olarak çok kısa bir sürede tekrar ayağa kalkar ve hem ilçe hem de ilçe ekonomisine katkı sağlamaya devam ederiz. Simav'daki seralarda çalışan yaklaşık 500 dolayında aile evine bu sektörden ekmek götürüyor. Şimdi onlar da mağdur" diye konuştu. Seracı 45 yaşındaki Yusuf Koç, "Mağdur olduk. Zor durumdayız. Yardım bekliyoruz" dedi.
FOTOĞRAF
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz