Şimdi Aklınızda İki Soru Var: JEDI Nedir, Neden Olunur?
Güç resmen uyanıyor sevgili kardeşim.
İlki 1977 yılında yayınlanan Yıldız Savaşları serisinden bu yana, Jediizm dünyada büyük bir tutku...
Efsane sinemacı George Lucas'ın yarattığı Star Wars evreni, ilk meyvesini hikayenin 4. bölümü olan Star Wars: A New Hope'un 25 Mayıs 1977 yılında vizyona girmesi ile verdi.
'Uzun zaman önce, çok çok uzak bir galakside' geçen Star Wars kısa bir süre sonra, zamanının çok ötesindeki görsel efektleri, vizyonerliği ve tutarlılığı ile dünya sinemasının en önemli film serilerinden biri, belki de en efsanesi haline geldi. Gel zaman git zaman; Star Wars'un etkileri dünya sinemasından çok daha büyük bir alana sıçradı.
Peşpeşe yayınlanan ilk 3 film, hikayenin dördüncü, beşinci ve altıncı bölümlerini oluşturuyordu...
Reklam
Reklam
Bu filmlerde Obi Wan Kenobi'nin cesaretini ve öğretmenliğini, Yoda'nın bilgeliğini; Luke Skywalker'ın azmini ve kötülüğe karşı iyiliği tercih edebilme meziyetini gören izleyiciler; Jedi'lara ilgi duymaya başladı. Ne de olsa hepsi birer kahraman, hepsi birer liderdi. Üstelik dünyadaki birçok liderin aksine hepsi de alçak gönüllüydü!
Filmdeki hikaye o kadar sağlam oluşturulmuştu ki; çok geçmeden Jediizm, dünyada alternatif bir disiplin olarak yayılmaya başladı!Hikayenin ilk üç bölümünün yayınlanması için, dünyanın 1999 yılına kadar beklemesi gerekti.
Dünyanın en büyük sinema serisi olan (fikrimizi değiştirdik ya, büyüklerden biri değil; hakikaten en büyüğü!) Star Wars hikayesinin birinci bölümü Phantom Menace'ı 1999 yılında, Attack Of The Clones'u 2002'de, Revenge Of The Sith'i de 2005 yılında izledik.
Reklam
Reklam
Bu serilerde de, büyük bir yeteneğe sahip olan Anakin Skywalker'ın, dünyevi amaçları kendisine ilke edinmiş bir Sith lorduna nasıl da dönüştüğünü gördük, üzüldük...
Üzüldük ama resmen kendimizi gördük bu tabloda. İnsan doğası ile bu kadar paralel ilerleyen bir film serisinde yer alan Jediizm'in dünyanın en hızlı yayılan disiplini haline gelmesi işten bile değildi elbette.2001 yılında, insanlar nüfus cüzdanlarındaki din hanesine Jedi yazdırmaya başladılar. 2008 yılındaysa ilk kilise açıldı :)
2008 yılında 23 yaşındaki Daniel Jones ve abisi Barney Jones, dünyanın ilk Jedi Kilisesi'ni Londra'da açtı. Çok geçmeden, İngiltere'de Jedi Kilisesi'ne bağlı insan sayısı Scientology Kilisesi'ne bağlı insan sayısını aştı!Sonra tatavalar başladı tabii...Bir örnek de ülkemizden; geçtiğimiz Nisan ayında, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Jedi Tapınağı açılması için öğrenciler imza toplamaya başladılar :)
...ve tam 180.000 imza toplandı!
Reklam
Reklam
Peki nedir bu Jediizm'in kuralları?1. Duygu yoktur, barış vardır.
Cahillik yoktur, bilgi vardır.
Öfke yoktur, huzur vardır.
Kaos yoktur, uyum vardır.
Ölüm yoktur, Güç vardır.
Aslında fena kurallar değil sanki?Jedi'ları öğrendik hocam da daha bunun Sith'i var, Stormtrooper'ı var, var da var... Onlar ne?
Onların cevabı da burada sevgili okur!
Jedi olmayı kafaya koyanlar için de böyle bir okulumuz var