Şimdi Harika Otellere Dönüşmüş 8 Eski Hapishane

Dünyanın dört bir yanından; eskilerin prangalar eskittiği, şimdilerin gözde otelleri...

  1. Celica (Slovenya)

Slovenya'nın Ljubljana kentinde yer alan Celica, şimdi gençlerin tercih ettiği bir hostel. Eskidense büyük bir hapishaneydi. 1990'lı yıllarda atıl vaziyette kalan bina, 2003 yılında büyük bir restorasyon geçirerek yeniden açıldı. ...işin ilginci, odaların kapılarındaki demir parmaklıklar otelde de korunmuş :)

  1. Liberty Boston Hotel (Amerika Birleşik Devletleri)

Boston ABD'de bulunan bu harika otel, 1851 yılında hapishane olarak inşa edildi. Charles Street Hapishanesi olarak adlandırılan bina, 1970 yılında kötü koşulları tarafından büyük bir isyana da tanık oldu.

Reklam
Reklam

Sonraki 20 yıl boyunca da koşulları insani seviyeye çekilmeyen hapishane, 1990 yılında kapatıldı. Daha sonra yeniden dizayn edilerek Liberty Boston Oteli'ne dönüştü. ...Liberty Boston'ın restoranında da demir parmaklıklar dekor olarak kalmaya devam ediyor.

  1. Het Arresthuis (Hollanda)

Hollanda'da eskiden 105 mahkum kapasitesi ile bir hapishane olarak kullanılan Het Arresthuis, şu anda oldukça lüks bir otel. ...açıkçası renk seçimleri de oldukça iyi.

renk seçimlerinin yanı sıra, kapılarda eski demirlerin kullanılması da oldukça estetik duruyor.

  1. Langholmen (İsveç)

Langholmen Adası'nda 1700'lerden itibaren kadın hapishanesi olarak kullanılan hapishane, bugünlerde düğünlerin ve partilerin aranan merkezi olan bir otel. Dış görünüşünde hapishane çizgisini bozmayan otelin içi ise bambaşka. ...içeri girdiğimizde böyle bir manzarayla karşılaşıyor.

Odaları ise -doğal olarak, oldukça konforlu :)

  1. Lloyd Hotel (Hollanda)

Reklam
Reklam

Amsterdam'da bulunan Lloyd Oteli, eskiden çocuk hapishanesiydi. Şimdiyse hem müze, hem sergi alanı, hem de 1'den 5 yıldıza kadar, her bütçeye uygun odaları bulunan bir otel olarak kullanılmakta. ...bu çatı katı dairesi, 5 yıldızlılardan.

  1. Katajanokka Prison Hotel (Finlandiya)

İsmindeki 'hapishane' kelimesi dahi bırakılarak restore edilen Katajanokka, Helsinki'de bulunmakta. Ve aslında çok yakın bir tarihe kadar hapishaneydi.

1837'de inşa edilen bina, 2007 yılında Best Western Premier bünyesinde otel olarak yeniden hayat buldu. ...ve oldukça lüks odalarının yanı sıra, çok estetik de bir şapel barındırıyor.

  1. Malmaison Hotel (İngiltere)

Malmaison Otel Zinciri'nin İngiltere'deki ayağı olan otel, Oxford'da bulunuyor. Tarihi dış dokusu neredeyse tamamen korunan otel, eskiden Oxford Hapishanesi olarak kullanılmaktaydı.

Reklam
Reklam

Taa 1071 yılında, Kral William'ın isteği ile Oxford Kalesi olarak inşa edilen bina, 1888-1996 yılları arasında hapishane olarak kullanıldı. ...yüzlerce yıllık demir kapıları aralayanlar da böyle modern bir manzara ile karşılaşıyor.

  1. The Four Seasons (Türkiye)

Birinci sıraya geldiğimizde ise, ülkemizden bir otel ile karşılaşıyoruz. İnanmayacaksınız ama, İstanbul'daki The Four Seasons Oteli, Osmanlı Devleti'nde hapishane olarak kullanılmaktaydı!

Önce komünist liderlerin ve isyancıların mahkumiyet yaşadığı, sonrasında da çocuk ve kadın hapishanesi olarak kullanılan bu Boğaz'a nazır bina, 1996 yılında otele dönüştürüldü.

Türkiye'deki ve hatta dünyadaki en lüks otellerden biri olan Four Seasons'ta, -üstteki otellerin aksine, hapishane namına hiçbir ize rastlayamıyoruz. ...ancak hapishane dekorları yerine, odalarda şöyle bir manzara ile karşılaşıyoruz.