Şimendiferden hızlı trene

Ankara (AA)- 153 yıl önce buharlı trenle başlayan Türk demiryolu tarihi, uçaktan sonra en hızlı ulaşım aracı kabul edilen hızlı tren "Yüksek Hızlı Tren" (YHT) ile yeni bir çağa giriyor.

Anadolu'nun çelik rayları ilk olarak "kara tren" olarak da adlandırılan ve Avrupa'daki gelişmiş pek çok ülkede kullanılan buharlı trenlere ev sahipliği yaptı.

Başlangıçta "şimendifer" olarak anılan ve saatte yaklaşık 40 kilometre hıza çıkabilen bu trenlerin yerini, bugün ortalama 60 kilometre hız yapabilen konvansiyonel trenler aldı.

Reklam
Reklam

Pek çok ülkede yıllardır hizmet veren hızlı tren ise Türkiye'de ilk olarak Ankara-Eskişehir arasında saatte 250 kilometrelik hızla işletilecek."Yüksek Hızlı Tren" (YHT), Ankara-Eskişehir arasını 1 saat 20 dakikada alacak.

-"Uçak yolculuğundan hızlı"-
TCDD Genel Müdürlüğü, "Hızlı Tren" projeleriyle "Altın Çağı"na dönmeyi hedefliyor.

Türkiye'yi hızlı trenle tanıştıracak "Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi"nin 1. etabı "Ankara-Eskişehir" hattının temelini 2003'te atan TCDD, 13 Martta bu etabı işletmeye açarak Türkiye'yi hızlı trenle tanıştıracak.

Projenin, 2. etabı Eskişehir-İstanbul hattının da tamamlanmasıyla İstanbul-Ankara seyahat süresi yaklaşık 3 saate inecek. TCDD'nin hızlı tren projeleri ve hatların tamamlanması durumundaki seyahat süreleri şöyle:

-Ankara-Konya 1 saat 10 dakika,
-Ankara-Sivas 2 saat,
-İstanbul-Sivas 5 saat,
-Ankara-Afyon 1 saat 15 dakika,
-Ankara-İzmir 3 saat 20 dakika,
-Ankara-Bursa 2 saat 30 dakika.