SAMSUN (İHA) - Samsun'un Terme İlçesi'ne bağlı 2 bin 150 nüfuslu Gölyazı Beldesi'nde, sit alanı olup koruma altında bulunan 800 hektarlık Simenit Gölü'nde toplu balık ölümleri vatandaşların tepkisini çekti.
Turna balığı, kefal, sazan, taran, yağlı mencik, şeker ve kızılkanat balıklarının yaşadığı, geçmişte çok daha fazla balık çeşidinin bulunduğu ancak gölün kirlenmesiyle balık çeşitlerinin azaldığı, kalan balıkların da oksijensizlikten öldüğü öğrenildi. Milli Parklar ve Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında bulunan Simenit Gölü'ndeki balıkların ölmüş olmasına dikkat çeken Gölyazılılar, "Yazık bu balıklara. Bu beldede balıkçılıktan başka geçim kaynağı olmayan insanların geniş gözlü ağlarına ve büyükbaş hayvanlarını satıp aldıkları teknelerine el konuluyor. Oysa, göz göre göre kirlenmeye devam eden gölde balıkçının yakalayacağı miktarın 50-100 katı balığın kirlilikten ölmesine göz yumuluyor. Bu göl temizlenmelidir" dedi.
Gölyazılı 43 yaşındaki 4 çocuk babası Mustafa Şimşek, ölen balıkları gösterirken, "Koskoca Simenit Gölü'nün yüzeyi ölü balıklarla kaplı. Yeni ölenler de var. Devlet, gölü sit alanı ilan etmiş, hareket alanımızı daraltmış, avlanmamıza izin vermiyor ama balıkların ölmesine de göz yumuyor. Bu gölü vatandaştan başka kimse koruyamaz. Ölümlerin son bulması için de çareler üretilmelidir" diye konuştu. Balıkların neden öldüğünü bilmediğini söyleyen 55 yaşındaki 6 çocuk babası Şahin Karadeniz de yetkililerden önlem almasını istedi.
Gölyazı Belediye Başkanı İsa Baş, Simenit ve Akgöl Gölleri'nin Türkiye'nin tabiat harikaları olduğunu ancak aşırı kirlenmeden dolayı oksijensizlikten her yıl bu
dönemlerde toplu balık ölümlerinin yaşandığını ifade etti. İsa Baş, "Simenit Gölü'ndeki balık ölümlerinin sona ermesi için gölün dip temizliğinin yapılması ve suyunun tahliye edilmesi şart. DSİ bu yönde çalışma başlatmalı. Doğal hayatı korumak için herkes elinden geleni yapmalı. Ayrıca, Akgöl ve Simenit Gölleri bir kanalla birleştirildikten sonra pompalı sistemle dalgakıran da yapılmak suretiyle Karadeniz ile irtibatlı hale getirilebilir. Bu da göldeki sürekli su akışını sağlar. Bu sayede de göllerimiz kirlilik ve bataklıktan kurtulabilir. Bizler gereken neyse yapılmasını ve koruma altındaki göllerimizin sadece yasaklarla değil doğal hayat diri tutularak korunmasını istiyoruz. Özellikle Simenit Gölü'ndeki balık ölümlerinin katliam derecesinde olduğu bir vakadır" diye konuştu.