Simide büyük zam geliyor

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB), tamamı ithal edilen susam fiyatının 4 liradan 10 liraya çıkmasıyla simit fiyatlarında yüzde 50 artış beklendiğini bildirdi.

Ancak Türkiye'nin en büyük simit alıcısı olan Simit Sarayı'nın sahibi Abdullah Kavukçu, Hürriyet'e yaptığı açıklamada yıl sonuna kadar zam yapmayacaklarını ve direneceklerini söyledi. İsmini vermek istemeyen bir sektör temsilcisi de simit üreticilerine zam yapmaları yönünde bir baskı olduğunu idida etti.

İSTESOB'dan yapılan açıklamada, simit fiyatının 2011 yılında 1 lira olarak açıklandığı ve o günden bugüne artış olmadığı belirtildi. Açıklamada, 2011'de 50 kilogramlık un çuvalının 42 lira iken bugün 58 liradan satıldığı aktarılarak, 3 yılda personel maaşları, doğalgaz ve odun fiyatlarındaki artışların da zammı kaçınılmaz hale getirdiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, İstanbul Un-İş Esnaf Odası'ndan zam talebi geldiği taktirde girdi maliyetlerindeki artışa göre bir zammın söz konusu olacağını belirtti. Yılmaz, ülkede tüketilen susamın tamamının Sudan, Pakistan ve Nijerya gibi ülkelerden ithal edildiğini, ithalat fiyatındaki artışın da simide yansıyacağını aktararak, ilgili odadan talep gelmesi halinde İSTESOB Tarife Komisyonu'nun girdi maliyetlerine göre zammı belirleyeceğini kaydetti.
"Yüzde 50 zam talebimizi yazılı olarak bildireceğiz"

İstanbul Un-İş Esnaf Odası Başkanı Ali Yücel de hem susamda hem de undaki artışa dikkati çekerek zammın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Simit fiyatının 2011 yılından beri 1 lira olduğunu belirten Yücel, "3 yıldır zam almadık. Ancak susamdaki yüzde 100'lük artış ve undaki artıştan dolayı mecbur kaldık. Girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı bu hafta ortasında birliğimize (İSTESOB) yüzde 50 zam talebimizi yazılı olarak bildireceğiz" ifadelerini kullandı.
'DİRENECEĞİZ'

Reklam
Reklam

Susamdaki fiyat artışını ve simite zam taleplerini Hürriyet'e değerlendiren Simit Sarayı’nın İcra Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu, yıl sonuna kadar zam yapmayacaklarını ve direneceklerini söyledi. Sektörün sadece susam zammı ile uğraşmadığının altını çizen Kavukçu, simitin en önemli hammaddelerinden unda da yıl başından bu yana yüzde 80’lik fiyat artışının yaşandığını ifade etti.

2013’ün başlarında susamın kilosunu 4.25 liradan satın aldıklarını belirten Kavukçu, şu anda fiyatın 8 lira seviyelerinde olduğunu dile getirdi. Susamı Türkiye’de yetişmediği için yurtdışından almak zorunda kaldıklarını belirten Kavukçu, “Yurtdışında yaşanan her türlü dalgalanmadan etkileniyoruz. Susam tarladan çıkarıldığı gibi hemen simit üretilemiyor. Bir çok işlemden geçiriliyor. Bunlar da fiyat artışında etkili oluyor” dedi. Ayda 10 milyon simit ürettiklerinin altını çizen Kavukçu, susamda Türkiye’de Ülker ile beraber en çok alımı yapan firmalar arasında olduklarını söyledi. Hammadde de neredeyse 1 yıllık ihtiyacı önceden tedarik ettiklerini belirten Kavukçu, “Süte zam geldi. dolayısıyla kaşar peynirinin de beyaz peynirin de fiyatı arttı. Bu ürünlerin de satışlarımızda önemli bir yeri bulunuyor. Simitle ilgili ne varsa bu yıl çok zam oldu” dedi.
ZAM BASKISI VAR

Reklam
Reklam

İsmini vermek istemeyen bir sektör temsilcisi de simit üreticilerinin uzun süredir zam yapmak için çaba gösterdiğini iddia etti. Bir çok ürüne zam yapılmasıyla beraber daha çok seslerini duyurmaya başladıklarını söyleyen sektör temsilcisi, “Evet bir çok şeye zam geldi. Ancak bu durum ilk kez yaşanmıyor. Bazı kuruluşlar büyük simit üreticilerine baskı kurmaya çalıştı simite zam yapılması konusunda. Susam fiyatlarındaki artışta dünyada yaşanan gelişmelerin yanında, bazı spekülatörler de ortaya çıktı. Önceden ürün stoklayanlar oldu. Zam yapılması için hareket geçtiler” dedi.